Een zomerse stadsymfonie

Als de net ontslagen producer Dan een bar binnenloopt en Greta hoort zingen, is zijn chagrijn snel verdwenen. Hij hoort ogenblikkelijk de hitpotentie van haar zelfgeschreven lied en voegt er in zijn hoofd meteen al een smaakvol arrangement aan toe dat door regisseur-scenarist John Carney zonder musici in beeld wordt gebracht. Dus zien we ingedrukte pianotoetsen en een strijkstok die een cello bespeeld.

De trailer van Begin Again.

In de rest van Begin Again ziet Carney af van dit soort tierelantijnen en maakt hij een variatie op zijn succesfilm Once (2007), waarin een Ierse singer-songwriter een tijdelijke schrijfpartner krijgt als hij in Dublin een Tsjechische immigrante ontmoet. Begin Again doet iets soortgelijks in New York, met een veel hoger budget, filmsterren, leuke liedjes en evenveel charme. Die komt grotendeels voor rekening van Mark Ruffalo als producer Dan, een clichétype dat hij onverwachte diepte geeft. Het concept dat Dan bedenkt, bekoort ook: hij laat Greta (Keira Knightley) op verschillende plekken in de stad met gastmusici muziek maken die hij live opneemt. Zo wordt Begin Again een bruisende ode aan New York – een zomerse stadsymfonie.