Een hulpje om je pols

Niet zo lang geleden lag het bureau vol met smartphones om te testen. Nu zijn het smart- watches – de tech-industrie hoopt dat we daar ons geld aan uitgeven.

Alleen: waarom zou je? Slimme horloges zijn vrij dom – ze apen je telefoon na, maar dan op een piepklein scherm. Knap dat al die technologie om je pols past, maar om daar nou 200 euro voor af te tikken... Zo dachten we in 2010 ook over de iPad; wie weet wordt de smartwatch net zo’n hit – zelfs Apple heeft een iWatch in petto.

Met een horloge kun je veilig navigeren op de fiets of op de hoogte blijven van mail en tekstberichten terwijl je telefoon in je zak zit. Horloge-apps vergen wel een apart besturingssysteem, vanwege dat kleine scherm. Android Wear biedt ruimte voor ontwikkelaars om eigen horloge-apps te maken. Je kunt je pols spraakopdrachten geven in het Engels (‘OK Google’) en krijgt tips van Google Now

(de persoonlijke assistent). De bediening gaat soepel, met veegbewegingen.

Er zijn Wear-varianten van LG en Samsung. Het vierkante LG-horloge heeft helemaal geen knoppen – onpraktisch – maar laat je wel het lelijke bandje vervangen. Bij de Samsung kan dat niet, maar het is een stijlvoller toestel. Je moet eerst je pols schudden voordat de tijd in beeld komt: om energie te besparen wordt het scherm snel uitgeschakeld. Een opgeladen horloge houdt het een dag vol.

De presentatie van Android Wear vond plaats in San Francisco, op een Google-beurs. Daar liep de doelgroep rond die de marketingafdeling voor ogen heeft: mensen die om de haverklap een vliegtuig moeten halen, de weg zoeken naar de dichtstbijzijnde Starbucks en te lui zijn om naar buiten te kijken wat voor het weer is. Buiten is een smartwatch overigens nutteloos, want in de zon is elk lcd-scherm onleesbaar. Ik blijf daarom fan van de Pebble, een goedkopere smartwatch die dankzij e-ink wel afleesbaar is in de zon. Doet een week met een volle batterij. Zwart-wit beeld, geen touchscreen, maar ouderwetse knoppen die je blindelings kunt bedienen. Op feesten en partijen maak je ondertussen mooi de blits door vanaf je horloge de muziek te veranderen.

3

    • Marc Hijink