Economie

Dit brengen andere media vandaag

Close up of a brown bovine snout
Close up of a brown bovine snout Foto HH

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Nu ook van eigen bodem: Nederlandse quinoa

Quinoa komt naar Nederland. Het lag natuurlijk al in de schappen, maar vanaf deze zomer wordt de eerste quinoa uit Nederlandse bodem geoogst. nrc.next ging op bezoek bij een van de zeventien plekken waar het goud uit de Andes geteeld wordt.

Kleine spoiler alvast: op deze anderhalve hectare op het terrein van Schiphol, kwam in juni maar 65 procent van de quinoazaadjes uit. Oogst mislukt, maar de quinoa-teelt kan natuurlijk niet meer stuk. Het pseudograan is niet aan te slepen in supermarkten in de grote steden. Maar wie Nederlandse quinoa wil eten moet wachten tot december, dan brengt The Dutch Quinoa Group naar schatting 50.000 kilo op de markt.

Dat lijkt veel en lucratief, maar volgens Rens Kuijten valt dat voorlopig wel mee. Ondanks de schaarste van het product. Volgens de algemeen directeur van The Dutch Quinoa Group en aanjager van de voedselhype in Nederland is de teelt van het veeleisende plantje daarvoor nog veel te moeilijk en duur. Bovendien moet de huidige teeltoppervlakte (30 hectare) minstens vergroot worden naar 1000 hectare om Nederlandse quinoa een kans te geven op de wereldwijde markt.

FNV: stop met uitbuiting Slowaakse vrachtwagenchauffeurs door IKEA

De FNV beticht IKEA van sociale dumping, kopt de voorpagina van de Volkskrant. Het Zweedse bedrijf zou via een handige constructie Slowaakse transportchauffeurs inzetten die vele malen goedkoper zijn dan hun Nederlandse collega’s. Dat is niet alleen marktbedervend, maar ook uitbuiting van buitenlandse werknemers.

De winkels van IKEA in Nederland worden - geheel volgens de regels - bevoorraad door een Belgisch transportbedrijf. Die huurt op zijn beurt via een Slowaaks uitzendbureau vrachtwagenchauffeurs. Maar deze Slowaakse werknemers blijken ongeveer 1.030 euro netto per maand te verdienen, terwijl dat voor Nederlanders toch al gauw neerkomt op drieduizend euro. En voor dat geld rijden de vrachtwagenchauffeurs ook nog eens te veel.

De FNV wil een eind aan deze praktijken en niet alleen bij meubelgigant IKEA. Want het einde lijkt wel zoek te zijn. De Volkskrant-verslaggeefster ontdekt dat er alweer kapers op de kust blijken te zijn voor de goedkope Slowaken. Bulgaren en Macedoniërs blijken zelfs voor minder te werken.

Tijd voor een comeback van Nederlandse vis

Nederlandse vis moet weer volop verkocht worden in Nederlandse supermarkten, vinden vissers uit Zuidwest-Nederland. Onder de merknaam Zuidwestervis beginnen zij een offensief tegen de alomtegenwoordige goedkope Aziatische kweekvis in de schappen, schrijft het FD.

Zuidwestervis - een coöperatie van vissers, met investeringen van onder andere het Europese Visserijfonds - wil de tussenhandel grotendeels elimineren: de vis wordt al voorgesorteerd op de boot en de vissers leveren hun vangst zelf aan supermarkten. Het nieuwe merk gaat in eerste instantie in zee met Agrimarkt, maar hoopt dat snel uit te kunnen breiden naar Nederland én België.

De vissers van Zuidwestervis denken dat ze grote kans maken op de Nederlandse markt. Hun marketingstrategie: laten zien dat Nederlandse vis beter smaakt dan Aziatische en herkenbaar zijn voor de consument. Zuidwestervis heeft er in ieder geval over nagedacht. De vis wordt verpakt in zogeheten skinfolie, waardoor de vis langer goed blijft, en naast de naam van het merk zullen foto’s van de Nederlandse vissers die de zeevruchten gevangen hebben te bewonderen zijn.