De Raad voor Cultuur vindt de publieke omroep links? Welnee

Voor het Nederlands Dagblad was het opening krant, afgelopen vrijdag. Prominent stond het bericht op de voorpagina. ‘Raad voor Cultuur: publieke omroep te links’, was de kop. Geert Wilders twitterde een foto van die voorpagina, met zijn commentaar: ‘Inderdaad’.

Het bericht was geschreven door een stagiair van de Volkskrant, de krant die het op dezelfde dag minder prominent bracht, onderop pagina 6. ‘Te veel eenheidsworst bij de publieke omroep’ stond er boven. Het ND en de Volkskrant delen kopij.

Mathieu Weggeman, hoogleraar organisatiekunde aan de TU Eindhoven en lid van de Raad voor Cultuur, uit in het bericht kritiek op de behoudzucht van de publieke omroep. Maar het was vooral een ander aspect dat het bericht vleugels gaf. Andere media en nieuwssites sloegen aan op de eerste zin: „De publieke omroep is te links en grijpt te veel terug op bekende gezichten.” Publieke omroep en links, een gouden combinatie op internet. Op de sites van NU.nl, De Telegraaf en Elsevier, die het bericht overnamen, leidde het tot honderden reacties.

Dus de Raad voor Cultuur vindt de publieke omroep te links? Welnee, zegt voorzitter Joop Daalmeijer. „Dit is niet de mening van de Raad. Die links-rechts discussie is helemaal niet interessant. Het gaat ons om twee zaken. De omroep zou meer moeten doen aan talentontwikkeling, geef jonge mensen een kans, en aan pluriformiteit, zorg qua meningen voor een afspiegeling van de samenleving.”

De bron van het bericht blijkt een opiniestuk van Weggeman, dat door de Volkskrant werd afgewezen en in overleg met de auteur werd ‘vertaald’ naar een nieuwsbericht. In het afgewezen opiniestuk komt het woord ‘links’ niet voor. Daalmeijer: „Ik heb dat stuk vooraf gezien, dat was prima. Het bericht kreeg een andere focus, dat kan gebeuren, dat is de verantwoordelijkheid van de krant.”

Dat de mening van Weggeman zou kunnen worden opgevat als mening van de Raad was geen bezwaar? „We willen het debat enthousiasmeren, daarom kunnen raadsleden provocerend naar buiten treden. Kijk naar het debat na het stuk van Melle Daamen over het opheffen van Het Nationale Ballet, dat was fantastisch.”