De nieuwe bank van BRICS-landen komt er, en het hoofdkantoor komt in Shanghai

De nieuwe bank die vijf opkomende economieën gaan oprichten, krijgt een hoofdkantoor in Shanghai. Dat maakten Brazilië, Rusland, China, India en Zuid-Afrika (de BRICS-landen) zojuist bekend. De bank moet tegenwicht bieden aan het IMF en de Wereldbank, die beide door de EU en de VS worden gedomineerd.

AFP / Nelson Almeida

De nieuwe bank die vijf opkomende economieën gaan oprichten, krijgt een hoofdkantoor in Shanghai. Dat maakten Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (de BRICS-landen) zojuist bekend. De bank moet tegenwicht bieden aan het IMF en de Wereldbank, die beide door de EU en de VS worden gedomineerd.

De bank krijgt een kapitaal van vijftig miljard dollar en een noodfonds van honderd miljard. De eerste president van deze ‘Nieuwe Ontwikkelingsbank’ zal uit India afkomstig zijn. Dat staat althans in de laatste verklaring van de zesde top van de landen in het Braziliaanse Fortaleza. Daar zijn ze bijeen om te praten over de nieuwe bank, die de financiële wereldorde moet hervormen.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff noemde de oprichting van de bank en het noodfonds “een belangrijke stap in de hervorming van de globale financiële architectuur”. De landen zetten zich in voor “goed partnerschap”, zo benadrukte Rousseff.

Volgens een bron die is betrokken bij de onderhandelingen, zal India het presidentschap vijf jaar bekleden. Daarna komt de functie in handen van Brazilië, zo zegt dezelfde bron tegen persbureau Reuters.

‘IMF: maak haast met hervormingen’

De BRICS-landen roepen het IMF daarnaast op om haast te maken met de zogenoemde quota-hervormingen: veranderingen in het aandeelhouderschap in het IMF. Daardoor zouden opkomende landen een grotere stem krijgen binnen het IMF, en gevestigde industrielanden juist aan invloed verliezen. Door de VS is dit plan echter stil komen te liggen, tot onvrede van de opkomende landen. Zij vinden dat het IMF aan geloofwaardigheid en legitimiteit inboet door het falen van de hervormingen.

Waarom willen de BRICS-landen een nieuwe bank?

De BRICS-landen komen sinds 2005 jaarlijks bijeen. Samen bevatten ze veertig procent van de wereldbevolking en ze beschikken gezamenlijk over 4400 miljard dollar aan buitenlandse deviezen. Er is, zo zei de Zuid-Afrikaanse president Zuma, een enorme behoefte aan investeringen in infrastructuur en aan leningen waarop zij zelf invloed kunnen uitoefenen.

De oprichting van de bank is het eerste belangrijke concrete politieke besluit van de vijf landen sinds Jim O’Neill van Goldman Sachs in 2001 voor deze zich ontwikkelende landen het acroniem BRICS bedacht, schreef onze correspondent Oscar Garschagen gisteren in NRC Handelsblad (€):

“Het huidige internationale financiële systeem wordt gedomineerd door het IMF en de Wereldbank, die na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden opgericht. De invloed van de BRICS-landen in deze organisaties, met name die van China en India, is gezien de omvang van hun economieën relatief klein. Pogingen om een zwaardere stem te krijgen zijn in de afgelopen jaren door tegenwerking van de VS en kleinere landen als Nederland gestrand. Sinds hun eerste top in 2005 klagen BRICS-leiders erover dat hun economieën sneller groeien dan die in westerse landen, maar dat hun invloed in het IMF en de Wereldbank bescheiden blijft.”

    • Mirjam Remie