De grootste vliegenboerderij ter wereld

Op de boerderij worden drie vliegensoorten gehouden, die werden geselecteerd op hun proteïnerijke larven: de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens, hierboven op de foto), de bromvlieg (Calliphoridae) en de gewone huisvlieg (Musca domestica). Foto Reuters

In Zuid-Afrika staat over een paar maanden de grootste vliegenboerderij ter wereld. Op de boerderij wordt voor het eerst op industriële schaal veevoer gemaakt uit vliegenlarven. De dagproductie: zo’n 25 ton voer en 50 ton mest.  Daar zijn 8,5 miljoen vliegen voor nodig, die in speciaal ontworpen kooien worden vastgehouden.

AgriProtein, een bedrijf uit Gibraltar, heeft vijf jaar aan de techniek gewerkt om de vliegen te houden en de larven te oogsten. Eind vorige maand kreeg het bedrijf de financiering voor de boerderij van 11 miljoen dollar rond.  Behalve veevoer en mest gaat de vliegenfabriek ook larvenolie produceren.

    • Reinier Kist & Bas van Kooij