President: zelfs de finale heb ik niet gezien

Het Argentijnse voetbalteam wás al terneergeslagen na het verlies tegen Duitsland in de finale van het WK. En dan moesten ze bij thuiskomst ook nog eens van hun eigen president horen dat ze het nationale elftal helemaal niet had gevolgd. Bij het officiële ontvangst gaf president Cristina Fernández de Kirchner gisteren toe: „Ik heb geen enkele wedstrijd gezien, ook niet de finale.”

Dat maakte een storm van boze reacties los. De populariteit van de linkse president stond al onder druk door de toenemende armoede. De onverwacht sterke prestatie van het Argentijnse team was juist een kans geweest weer een connectie te maken met volk, dat het WK hartstochtelijk volgde.

Kirchner had al de uitnodiging afgeslagen voor de finale in Brazilië. Ze schreef haar collega Dilma Rousseff dat ze een keelinfectie had. Van haar artsen mag ze niet veel reizen en dan ging ze liever naar de verjaardag van haar kleinzoon, die gisteren één werd. „Dat zul jij begrijpen, als mede-oma.”

Kirchner compenseerde haar gebrek aan interesse in voetbal door het Argentijnse team toe te spreken met een aanhoudende snik in haar stem. „Voor mij hebben jullie gewonnen,” zei ze. Maar alweer miste ze een kans door sterspeler Lionel Messi, die recht naast haar stond, niet één keer persoonlijk te eren.