Apple en IBM gaan samenwerken

ANP / Robin Utrecht

Apple en IBM gaan samenwerken. Dat hebben de twee grote technologiebedrijven zojuist bekendgemaakt. Apple kan daardoor in een keer een grote speler worden in de zakelijke markt.

IBM gaat meer dan honderd zakelijke apps maken voor het Apple-besturingssysteem. In ruil daarvoor verkoopt IBM de producten van Apple met deze apps aan klanten wereldwijd. De apps moeten alle facetten van werken makkelijker maken. Christina Warren, technologieredacteur voor Mashable:

Twitter avatar film_girl Christina Warren Apple just made a BIG play for the enterprise. Like, huge. Like. Massive.

Steve Jobs in 1983. Foto Google+ Andy Hertzfeld

De voordelen volgens de bedrijven

Apple formuleert de voordelen van de samenwerking in de verklaring als volgt: IBM heeft analysecapaciteiten, big data en meer dan 100.000 gespecialiseerde werknemers. Apple is goed in gebruikersvriendelijkheid en de integratie van software en hardware.

The combination will create apps that can transform specific aspects of how businesses and employees work using iPhone and iPad, allowing companies to achieve new levels of efficiency, effectiveness and customer satisfaction—faster and easier than ever before.

Blackberry en Microsoft mogelijk in het nauw

Veiligheid is een van de prioriteiten van de samenwerking, zegt de CEO van IBM, Virginia Rometty, tegen CNBC. Dat is belangrijk, nu surveillance en cybercrime steeds vaker voorkomen.

Volgens CNBC kan de samenwerking impact hebben op Blackberry, ooit marktleider in mobiele telefoons. Ook zal de samenwerking meer druk leggen op Microsoft, dat ook meer grip probeert te krijgen op de zakelijke markt.

Veel journalisten zagen de samenwerking tussen de twee megabedrijven in elk geval niet aankomen.

Twitter avatar AntDeRosa Anthony De Rosa Beats + IBM + Apple …can’t say I saw that coming
    • Mirjam Remie