Alweer komt er goed nieuws aan voor de tech-branche

Foto ANP

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De tech-aandelen op Wall Street in New York hebben de afgelopen tijd flinke klappen gekregen – een noodzakelijke ‘correctie’, volgens sommige analisten. Maar deze week komt een reeks technologiebedrijven met resultaten en die beloven goed te zijn.

Vandaag brengen Intel en Yahoo hun kwartaalcijfers naar buiten. eBay volgt woensdag en Google en IMB laten donderdag zien hoe het afgelopen, tweede kwartaal is verlopen. De verwachte inkomensgroei voor de hele branche is maar liefst 12,3 procent, meldt Reuters. Klopt die voorspelling, dan is dat het beste kwartaal sinds begin 2012.

De grote winnaar wordt opnieuw Google, denken de kenners. IBM zal naar verwachting achterblijven; in het eerste kwartaal verloor die onderneming 21 procent.

Vijftien dollar per uur is wel ’t minste

Het debat over het minimumloon blijft woeden. Zeker in Californië. Seattle en San Francisco lopen al voorop: in de eerste stad is het laagste uurloon recentelijk verhoogd naar vijftien dollar en in San Francisco moeten de kiezers zich in november uitspreken bij een referendum over hetzelfde plan.

Ook Los Angeles, de grootste stad in de bevolkingsrijkste staat van de VS, lijkt die kant op te gaan. De campagne voor een minimum van vijftien dollar (ruim elf euro) in de hele stadsregio is maandag in de hoogste versnelling gegaan. Met voldoende steun in de vorm van handtekeningen komt er ook hier een referendum.

President Obama is er nog niet in geslaagd om een landelijke verhoging van het laagste loon door het Congres te krijgen. Als gevolg nemen steeds meer staten en steden in heel Amerika zelf het initiatief.

“LA zat hopelijk een precedent scheppen”, zegt Sharon Black van de Peoples Power Assemblies in de Los Angeles Times. “Als dit lukt in LA, zal dat andere steden en staten onder druk zetten.”

Nog even over die rode hoedjes

Hier in de VS stelden nogal wat kijkers de vraag: wat doen die knappe vrouwen met halve sluier en rood hoedje daar op de tribune tijdens de uitreiking van de bokaal aan de Duitsers? Skift beantwoordt de vraag: “Omdat de grootste luchtvaarmaatschappij ter wereld er een gigantische som voor betaalde.”

Wie het Europese voetbal een beetje volgt, weet allang dat Emirates uit de oliestaat Dubai bergen geld over heeft voor de sponsoring van AC Milan, Arsenal en Paris St Germain, alsmede FIFA sinds 2007. Reiswereld-site Skift heeft een handig overzicht van de sporten en evenementen waar de airline verder vele miljoenen aan uitgeeft. Naast rugby, tennis, paardensport, golf en cricket, zijn daar onder meer de symfonieorkesten van Melbourne (Australië) en San Francisco.

    • Diederik van Hoogstraten