4,5 jaar cel voor doodslag Anneke van der Stap

Ron P. tijdens een zitting in 2011. Tekening Aloys Oosterwijk / ANP

Ron P. is alsnog veroordeeld voor de moord op de 22-jarige studente Anneke van der Stap. Het gerechtshof in Den Haag legde hem dinsdag 4,5 jaar gevangenisstraf op, meldt persdienst Novum.

Het Openbaar Ministerie had levenslang tegen Ron P. geëist voor de moord op Van der Stap in juli 2005. Maar de rechtbank in Den Haag sprak P. vrij, omdat niet bewezen kon worden dat hij de moordenaar is. Volgens de rechters waren de omstandigheden zeer belastend. Zo gebruikte P. het bankpasje van Van der Stap bij een benzinestation, vermoedelijk een aantal uren na haar overlijden. Daarnaast was P. in het bezit van een harddisk die Van der Stap tijdens haar verdwijning bij zich moest hebben. De rechters zagen dit als zeer belastend, maar het bewees niet dat P. Van der Stap had vermoord.

Het enige bewijsstuk was een verklaring van een medegedetineerde aan wie P. de moord zou hebben bekend. Aangezien het maar om één verklaring ging, was dit in 2012 niet voldoende. In het hoger beroep bracht Justitie nieuw bewijs naar voren. Ditmaal verklaarden twee medegedetineerden dat P. hun had verteld dat hij Van der Stap had vermoord. Ook was P. in het bezit van spullen van de vrouw.

Van der Stap werd in 2005 dood aangetroffen langs het Jaagpad in Rijswijk. Ze werd toen al elf dagen vermist. Een doodsoorzaak kon toen niet meer worden vastgesteld.

P. zit op dit moment een straf van achttien jaar uit voor de moord op Christel Ambrosius, waarvoor hij in 2011 werd veroordeeld.

    • Marije Willems