Voorkom onnodige aankopen voor je vakantie. Tip 1: shop samen

Foto iStock

Weet je zeker dat je die zaklampen, klamboes en extra miniverpakkingen shampoo nodig hebt op vakantie? Elk jaar laten mensen zich verleiden tot onnodige vakantieaankopen. Allerlei handigheidjes die pas weer in Nederland uit je koffer komen. Hoeveel mensen hier precieze last van hebben is niet bekend, maar zo vlak voor de vakantie zijn we er extra vatbaar voor, zegt Tamara Madern. Zij onderzoekt bij het Nibud hoe mensen met hun persoonlijke financiën omgaan. Dan ben je zo gefocust op die leuke vakantie, dat je je “direct minder concentreert op de uitgaven die je doet”.

Impulsaankopen zijn niet altijd fout, zegt Madern. Maar als je er achteraf spijt van hebt, wordt het een probleem. Hoe weersta je de verleiding? Vijf tips.

1. Shop samen

Neem iemand mee bij het winkelen, adviseert Madern. “Dan kun je elkaar de vraag stellen: is het wel echt nodig?” Ze geeft toe: het klinkt misschien suf of vanzelfsprekend, maar heeft echt nut.

2. Weet wat je wil

En maak een lijstje met wat je echt nodig hebt. Het werkt, ontdekte George Knox, universitair hoofddocent van Tilburg University, in een onderzoek naar impulsaankopen in de supermarkt. Hoe abstracter de reden van je bezoek, hoe groter de kans dat je impulsaankopen doet. Mensen met als doel ‘de weekboodschappen halen’ lopen bijna 60 procent meer risico op het doen van impulsaankopen dan normaal. Terwijl wie voor specifieke aanbiedingen komt, bijna 30 procent minder risico loopt dan normaal.

De gemiddelde consument houdt zich misschien niet bezig met die wetenschap, maar winkeliers doen dat wel. De slogan van Walmart speelt daar bijvoorbeeld perfect op in, zegt de Amerikaan Knox: ‘Save money. Live better’. Je moet naar de winkel komen om ‘geld te besparen’. Een abstract motief. En juist als je het idee hebt dat het goedkoop is, loop je “wat vrijer” door de winkel, zegt Knox. “Het is toch heel goedkoop, denk je dan. En vervolgens koop je juist meer.”

3. Bepaal je budget

Soms word je in een winkel oprecht op een goed idee gebracht. Of je ziet iets liggen waarvan je twijfelt of je het nodig hebt. Die klamboe bijvoorbeeld, als je naar een tropisch land gaat. Bedenk dan vooraf wat je maximaal wil uitgeven voor je vakantie. Dan heb je nog wat ruimte voor onverwachte uitgaven, maar je kun je het niet al te gek maken. En als je twijfelt over die klamboe: neem dan in elk geval niet de allerduurste.

4. Shop gericht

Bedenk van tevoren hoelang je bezig wilt zijn met de inkopen. Als je doelgericht bent, verklein je de kans op impulsaankopen. En bezoek als het even kan winkels waar je de weg weet. Daar ben je niet te lang op zoek naar de spullen die je nodig hebt. Als je lang moet zoeken, zie je meer producten liggen, waardoor je eerder laat verleiden.

5. Neem een boek mee

Moet je op het vliegveld lang wachten achter de douane? Neem dan dat boek mee dat je al een tijdje wilde lezen, maar waar je nooit aan toe kwam. Of koop een tijdschrift. Tax free-shoppen is soms gewoon een tijdverdrijf. De beste manier om impulsaankopen te voorkomen is natuurlijk: überhaupt geen winkel binnengaan.

    • Christiaan Pelgrim