VN niet meer langs Assad voor hulp aan Syriërs, maar gaat dit helpen?

Vrachtwagens met voedselhulp van de VN aan de rand van de Syrische hoofdstad Damascus.
Vrachtwagens met voedselhulp van de VN aan de rand van de Syrische hoofdstad Damascus. Foto AFP

Na een maand van onderhandelen met China en Rusland hebben de Verenigde Naties unaniem ingestemd met een resolutie die humanitaire hulp in rebellengebieden in Syrië mogelijk maakt zonder dat de regering van president Assad daar toestemming voor moet geven. Die hulp is heel hard nodig, maar de vraag is of deze resolutie daadwerkelijk een oplossing gaat zijn. Onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer is sceptisch.

“De belangrijkste vraag is hoe de resolutie geïmplementeerd zal worden. Je kunt formeel toestemming hebben om ergens naartoe te gaan, maar in de praktijk heb je de garantie van de strijdende partijen nodig dat je veilig je werk kunt doen. Dat het regime dit VN-mandaat ziet als een schending van zijn soevereiniteit voorspelt weinig goeds.”

Er is een groot tekort aan hulpgoederen in de gebieden die niet door de regering van Assad gecontroleerd worden. Persbureau Reuters bracht in mei het bericht dat hulpdiensten, zeven weken nadat ze vanuit Turkije goederen leverden aan Syriërs, niet wisten hoe effectief hun handelen was. Ze zeiden niet te weten waar deze goederen uiteindelijk heen gingen.

Beemsterboer legt uit dat Assad heel bewust de hulpdiensten weghoudt uit de rebellengebieden. Dat is onderdeel van de oorlogstactiek:

“De hulp tegenhouden is de tactiek. De hulp van buitenaf is dan wel bedoeld voor burgers in het rebellengebied, de rebellen zelf profiteren er ook van; eten om aan te sterken, medicijnen voor gewonden. Assad heeft Homs en andere plaatsen juist afgesloten om de rebellen uit te hongeren.”

10,8 miljoen Syriërs hebben hulp nodig

Volgens de VN is het aantal Syriërs dat humanitaire hulp nodig heeft gestegen van een miljoen in 2011 tot 10,8 miljoen nu, schrijft persbureau AP. In het laatste half jaar alleen al zijn er 1,5 miljoen mensen bij gekomen. Van die 10,8 miljoen bevinden zich er 4,7 in moeilijk bereikbare gebieden en zitten er 240.000 Syriërs vast in belegerde gebieden.

De Veiligheidsraad van de VN, het machtigste orgaan binnen de organisatie, heeft de betrokken VN-organen en de hulporganisaties die hen helpen toestemming gegeven voor hulp via vier grensovergangen: twee in Turkije, een in Irak en een in Jordanië.

Rusland en China zijn uiteindelijk akkoord gegaan met de resolutie onder de voorwaarde dat er geen sancties dreigen wanneer de resolutie genegeerd wordt.