Vincenzo Nibali wint, herovert geel en laat zien wie er nu de beste is in de Tour

Vincenzo Nibali komt over de streep op La Planche des Belles Filles.
Vincenzo Nibali komt over de streep op La Planche des Belles Filles. Foto AP/ Peter de Jong

Hoe passend. In de etappe dat de laatste overgebleven topconcurrent voor Vincenzo Nibali in de Tour, Alberto Contador, moet afstappen, laat de Italiaan zien dat hij nu inderdaad de allerbeste is op dit moment. Nibali won de bergetappe naar La Planche des Belles Filles, heroverde het geel, en liep uit op zijn uitdagers.

Nibali ontsnapte uit een uitgedund peloton tijdens de beklimming van de slotklim, een van de eerste categorie. Hij haalde daarna op indrukwekkende wijze koplopers Rodriguez en Kwiatkowski in. Nibali won al eerder de tweede etappe van deze Tour, en hij pakte toen ook de gele trui. Gisteren verloor hij hem aan de Fransman Tony Gallopin, maar die kon de trui niet verdedigen in de Vogezen.

Een samenvatting in een infographic.

Een samenvatting in een infographic. Afbeelding via Twitter @hetiskoers

De etappe in bulletpoints:

  • Het moment van de dag: de Spanjaard Alberto Contador valt in een afdaling, klimt nog op fiets, maar besluit later af te stappen. Hij gold als topfavoriet.
  • De vlucht van de dag was van Michal Kwiatkowski, Tony Martin, Giovanni Visconti, Joaquim Rodriguez, Thomas Voeckler, Amaël Moinard, Christophe Riblon, Daniel Wyss en Rein Taaramäe. Rodriguez kreeg een troostprijs in de vorm van de bolletjestrui.
  • Bauke Mollema eindigde als twaalfde vandaag en is daarmee de beste Nederlander. Hij verloor 1’06 op winnaar Nibali. In het klassement staat hij nu tiende, ruim vier minuten achter de Italiaan, maar ook slechts anderhalve minuut van het podium.
  • Morgen is er een rustdag.

 

Stand van zaken in klassement:

De hoogtepunten in Vine-video’s:

Nibali over de finish:

Tony ‘Der Panzerwagen’ Martin ging er wederom voor. En hij ging diep:

De etappe in tweets:

Twitter avatar sportzeloot Michel Abbink Top 6 - Tour 2013:
Froome - opgave
Quintana - niet aan start
Rodriguez – 120e nu
Contador – opgave
Kreuziger – niet aan start
Mollema - 12e
Twitter avatar mrconde Mikkel Condé v2.0 Of course he did. RT @itvcycling: Sagan pulls a no hands wheelie… http://t.co/24ch0SXIY3
Twitter avatar TourDeJose José Been Contador’s knee. Acc to VDB he made a salto at 60-70km/h (pic by @raykerckhoffs) http://t.co/UJXwlTvAvn #TDF
Twitter avatar TourDeJose José Been Broken tibia for Contador, surgery necessary (says Riis) #TDF

What is tibia? See pic: http://t.co/nJougQ36Vs