Sotheby’s gaat schilderijen veilen tussen het gewone aanbod op eBay

„Een Warhol naast uw hertengewei?” Dat is de kop boven een primeur die The New York Times vandaag brengt over samenwerking tussen het chique veilinghuis Sotheby’s en veilingwebsite eBay.

Het nieuws zal zeker beroering veroorzaken in de kunst- en antiekwereld. Sotheby’s heeft een reputatie hoog te houden met veilingen van kunst en antiek, terwijl eBay wereldwijd bekendstaat als laagdrempelige marktplaats.

Vanaf de herfst zullen veel veilingen van Sotheby’s New York live worden uitgezonden via de website van eBay. Op termijn zullen ook veilingen bij andere filialen, zoals Hong Kong, Parijs en Londen, worden uitgezonden. Sommige veilingen zullen zelfs uitsluitend nog via eBay gehouden worden.

Een eerdere poging tot samenwerking tussen de twee partijen in 2002, mislukte al na een jaar. Sotheby’s neemt de risico’s voor lief. Bij eBay wachten 145 miljoen klanten, terwijl het veilinghuis er zelf 100.000 heeft.

De druk van aandeelhouders om te moderniseren is toegenomen. De activistische grootaandeelhouder Daniel Loeb vergeleek Sotheby’s vorig jaar met „een oud schilderij dat dringend moet worden gerestaureerd”. Hij waarschuwde dat het terrein verliest aan concurrent Christie’s. Sinds mei zit hij in de raad van bestuur. Volgens een Tefaf-rapport wordt over een paar jaar een kwart van alle kunst via internet verkocht. Nu is dat 5 procent.