Topzwemmer uit masculien Australië komt nu pas uit de kast

Decoming out van Ian Thorpe effent de weg voor Australische homo’s.

Voorpaginanieuws in Australië: de grootste sportheld van het land, zwemmer Ian Thorpe, heeft dit weekeinde in een tv-interview bekend gemaakt dat hij op mannen valt.

Het interview met Ian Thorpe was een bijzonder openhartig gesprek over de schaduwzijde van roem. De zwemmer vertelde over zijn constante gevecht met depressies – hij slikte zijn eerste antidepressiva op zijn negentiende en kwam er nooit meer vanaf. Thorpe sprak ook over zijn drankproblemen en zijn onvermogen om te gaan met het feit dat hij publiek bezit was geworden.

Maar de meeste aandacht ging uit naar slechts één vraag, In een poging extra kijkers te trekken had tv-zender Channel Ten gisteravond al voor de uitzending bekend gemaakt wat het antwoord van Thorpe was.

„Je hebt altijd gezegd dat je geen homo bent. Klopt dat”, vraagt de Britse presentator Michael Parkinson. De 32-jarige Thorpe antwoordt met een brok in zijn keel: „Ik heb er lang over nagedacht. Ik val, ik val niet op vrouwen. Ik heb het pas de laatste twee weken aan mensen om mij heen durven zeggen.”

Ian Thorpe was pas veertien jaar oud toen hij voor de eerste keer uitkwam voor de nationale Australische zwemploeg. Het was het begin van een glansrijke sportcarrière. Op zijn zestiende won hij zijn eerste wereldtitel – als jongste zwemmer ooit. Op de Olympische Spelen van Sydney won ‘Thorpedo’ voor zijn thuispubliek drie gouden medailles. In een land waar sport omschreven wordt als de ‘nationale religie’, werd Ian Thorpe gekroond tot de meest succesvolle sporter van allemaal.

Thorpe was pas zestien toen journalisten voor het eerst aan hem vroegen of hij soms homo was. Nee, zei Thorpe dan steevast. Wat had de puber anders moeten zeggen, in een land waar premier Tony Abbott vorig jaar nog in een interview zei dat hij zich „bedreigd voelt” door homo’s? Het was ook geen loze opmerking van Abbott. De conservatieve Abbott verdedigde zijn opmerking later door te zeggen dat „homoseksualiteit de juiste orde der dingen verstoort”.

Een deel van de Australische bevolking is het ook met Abbott eens. Het maatschappelijke klimaat Down Under is vrij conservatief en de dominante cultuur een masculiene. Wie afwijkt, wordt al snel weggezet. In deelstaat Tasmanië was seks met iemand van hetzelfde geslacht tot diep in de jaren zeventig strafbaar. Vorig jaar probeerde een deelstaat het homohuwelijk te legaliseren. Dat werd teruggedraaid door het hooggerechtshof. Een groeiend aantal Australische homokoppels trouwt dan ook in Nieuw-Zeeland, hoewel hun huwelijk thuis niet wordt erkend.

De vragen aan Thorpe zijn ook geen uitzondering: twee jaar geleden vond een journalist het relevant de toenmalige premier Julia Gillard te vragen of haar partner eigenlijk geen homo was. Gillard is niet getrouwd en haar partner Tom Mathieson is kapper van beroep. Verdacht, vond de journalist. Maar of Australiërs nu homofober zijn dan Nederlanders is lastig te zeggen. Het COC ziet al jaren het geweld tegen homo’s in Nederland toenemen.

Ian Thorpe kreeg vandaag veel bijval in de pers. Hij werd geprezen om zijn openheid. Sporthelden vallen in Australië sowieso nooit van hun voetstuk. Toen een aantal jaar geleden bekend werd dat Thorpe een positieve dopingtest had afgelegd, stond zijn onschuld in de pers al bij voorbaat vast. De zaak werd nooit helemaal opgehelderd. In een tekenende reactie schreef columnist Tom Ballard dat de coming-out van Thorpe belangrijk is voor de maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit. „Voor mij had het op mijn vijftiende heel veel uitgemaakt.”