Succes voor Kerry: crisis in Kabul bezworen

Onmin over de verkiezing van een nieuwe president dreigde Afghanistan op te breken. Kerry voorkwam dit scenario.

John Kerry met de kandidaten Abdullah Abdullah (links) en Ashraf Ghani. Foto Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft zaterdag in Kabul na een bemiddelingsmarathon van 44 uur een crisis weten te bezweren die Afghanistan in een nieuwe periode van etnische conflicten had kunnen storten.

Uitgeput maar voldaan kon Kerry zaterdagavond laat melden dat de twee overgebleven kandidaten voor het Afghaanse presidentschap, Ashraf Ghani en Abdullah Abdullah, hadden ingestemd met een volledige hertelling van alle acht miljoen stemmen die op 14 juni bij de tweede ronde van de verkiezingen zijn uitgebracht. Dit zal naar verwachting drie weken duren.

Ghani en Abdullah hebben beloofd zich neer te leggen bij de uitslag daarvan en een regering van nationale eenheid te zullen vormen als zij als winnaar uit de bus komen. Zo zal ook het verliezende kamp in elk geval in de regering zijn vertegenwoordigd.

Afghanistan stond vorige week op het randje van een gevaarlijk nieuw conflict, toen de kiescommissie bekend maakte dat volgens een voorlopige uitslag Ghani ruim 56 procent van de stemmen had ontvangen. Abdullah, die maar ruim 43 procent kreeg, stelde dat deze uitslag op fraude berustte en riep zichzelf alvast uit tot winnaar. Ghani kan vooral op steun rekenen van de Pashtun, de grootste etnische groep, terwijl Abdullah vooral door Tadzjieken wordt gesteund, de op een na grootste groep.

Kerry arriveerde vrijdagochtend vroeg om een uitweg te vinden uit de impasse, die de positie van de Talibaan had kunnen versterken en de westerse inspanningen van de afgelopen jaren teniet had kunnen doen. Zaterdag pendelde Kerry steeds heen en weer tussen het vertrek op de Amerikaanse ambassade waar Ghani en zijn medewerkers zaten en de kamer waar Abdullah met zijn staf wachtte.

The New York Times meldde gisteren dat beide zijden ook hebben gesproken over institutionele hervormingen. Zo zou de macht van de president, zoals die onder de huidige president Karzai bestond, moeten worden beperkt. Er zou daarnaast een premier moeten komen die zich meer aan het parlement gelegen laat liggen dan de president nu hoeft te doen. Door de macht meer te spreiden en het parlement, waarin ook minderheden zitten, meer zeggenschap te geven, zouden de etnische tegenstellingen beter in de hand kunnen worden gehouden. Het is nog onduidelijk wanneer deze hervormingen van kracht zouden worden.