Sfeervolle armoe

met deze week vijf ballen voor de biografie van deCity of Angels, en ook voor een poëziebundel van H.C. ten Berge. Verder schrijft Hoexum dat je in rijtjeshuizen ook gelukkig kan worden en blijkt oorlog niet zinloos te zijn.

Het decor: de volkswijken in het oosten van Londen, 1948. De puinhopen die het gevolg zijn van Duitse bombardementen zijn nog lang niet opgeruimd. In een vervallen woonkazerne proberen drie echtparen het hoofd boven water te houden. Ze komen allemaal van elders: Michael en Mary uit Birmingham, Clarence en Bernadette uit Jamaica, Solly en Dora uit Danzig. De mannen werken op de markt van Columbia Road, de vrouwen proberen het huishouden gaande te houden, de kinderen spelen tussen het puin. De drukte, de armoede, de krappe behuizingen, de zwaarte van het verleden – Tobias Hill (1970) weet het allemaal op sfeervolle wijze op te roepen in zijn nieuwe roman, zijn vijfde, die van de Nederlandse uitgever de stroeve titel Dat het goed komt heeft meegekregen. Hill switcht van het ene gezin naar het andere zonder dat je de draad kwijtraakt, en heeft een prettige stijl.