Seks onder dwang voor 20 euro, dat moet niet mogen

Een hoerenloper die weet dat een prostituee onder dwang werkt, zou strafbaar moeten zijn, vinden PvdA, CU en SP.

Als een vrouw haar diensten aanbiedt terwijl er drie kleerkasten van Roemenen voor de deur staan te wachten, zou de hoerenloper moeten weten dat er iets niet klopt. Datzelfde geldt voor als hij een vrouw met blauwe plekken treft, of als hij via een omweg bij een vrouw in een garagebox of bestelbusje terechtkomt en maar 20 euro hoeft af te rekenen.

Afgelopen weekend werd via het AD bekend dat de ChristenUnie samen met PvdA en de SP een wetsvoorstel maakt dat hoerenlopers strafbaar stelt als zij seks hebben met een prostituee die onder dwang werkt. Als een klant weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat de prostituee slachtoffer is van mensenhandel of uitbuiting en hij maakt daar géén melding van, zou hij een boete of celstraf moeten krijgen. Vergelijk het met heling van gestolen goederen, wat ook strafbaar is.

De samenwerking van de drie partijen heeft een pragmatisch karakter. Over prostitutie als moreel thema hebben de partijen andere opvattingen. En dus ook over hoe de Nederlandse samenleving er eigenlijk uit zou moeten zien waar het om prostitutie gaat.

Gert Jan Segers van de ChristenUnie heeft het onderwerp al op zijn agenda staan zolang hij in de Tweede Kamer zit, sinds 2012. Hij zou in Nederland het liefst het ‘Zweedse model’ van toepassing zien: in Zweden is de hoerenloper strafbaar, zonder voorwaarden. Want prostitutie, je lichaam als koopwaar (moeten) gebruiken, is volgens de ChristenUnie mensonwaardig. Voor nu concentreert Segers zich op wat politiek wel haalbaar lijkt.

Een breder verbod op hoerenlopen of een terugkeer van het verbod op prostitutie, daar wil de PvdA niet aan. Bij die partij is de interne discussie het grootst. Vorig jaar ging Kamerlid Myrthe Hilkens samen met Segers op pad, naar Zweden. Zij zei toen „echt open te staan voor een verbod” – als uitbuiting van vrouwen daarmee zou worden bestreden.

Hilkens vertrok uit het parlement, en Marith Rebel nam het onderwerp van haar over. Zij liet verantwoordelijk minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) onderzoek doen naar de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de prostituant. Die aansprekelijkheid bleek amper te bestaan. Toch twijfelde de PvdA of ze moet meewerken aan een voorstel van de ChristenUnie, die immers duidelijk een andere agenda heeft. De PvdA als mede-zedenprediker? De conclusie binnen de fractie uiteindelijk: tégen een verbod op prostitutie, vóór dit plan.

Dan maar moraalridder, vond ook SP’er Nine Kooiman. Na een werkbezoek aan Roemenië en Bulgarije dat in het teken stond van mensenhandel en illegale prostitutie, vroeg ze Segers of ze kon aanhaken bij zijn plan. Kooiman wijst erop dat ook politie en Openbaar Ministerie strafbaarstelling willen, om ‘klanten’ bewuster te maken van wat speelt in die wereld. De nieuwe wet zou hoerenlopers aansporen misstanden, desnoods anoniem, te melden bij de politie.

Verzekerd van een politieke meerderheid zijn de drie nog niet. Ook zijn de strafmaat en de precieze criteria nog onduidelijk – deze zomer werken ze de details uit. Segers verwacht dat CDA en SGP vóór zijn, en hoopt het van de VVD. Want wie is er nou tegen het aanpakken van mensenhandel en uitbuiting?

    • Annemarie Kas