Samsung geeft kinderarbeid bij Chinese toeleverancier toe

Elektronicaconcern Samsung heeft de samenwerking met een Chinese toeleverancier opgeschort na berichten over kinderarbeid. Het is voor het eerst dat het Zuid-Koreaanse concern zo’n vergaande stap zet. Het vanochtend bekendgemaakte besluit volgt op de beschuldigingen van de Amerikaanse organisatie China Labor Watch, die vorige week bekendmaakte „minstens vijf kinderen” te hebben aangetroffen in een Chinese fabriek die Samsung-producten produceerde. De organisatie noemde de procedures die Samsung heeft om kinderarbeid te voorkomen „niet effectief”.

Samsung, de grootste producent van smartphones ter wereld, zegt sinds 2013 drie controles te hebben uitgevoerd bij de toeleverancier, Dongguan Shinyang Electronics, een volledige dochter van het Zuid-Koreanse Shinyang Engineering. Nieuw onderzoek naar aanleiding van het rapport van China Labor Watch heeft nu toch bewijzen opgeleverd voor kinderarbeid. „De Chinese autoriteiten bekijken de zaak nu ook”, aldus Samsung. Als de beschuldigingen blijken te kloppen, zal het concern de banden met de toeleverancier volledig verbreken, omdat het een ‘zero tolerance’-beleid ten aanzien van kinderarbeid voert. Het betrokken bedrijf in China en zijn Zuid-Koreaanse eigenaar waren niet bereikbaar voor commentaar.

China Labor Watch ontdekte in 2012 al zeven kinderen onder de 16 jaar in een Chinese fabriek die werkte voor Samsung. Het bedrijf zei toen hiervoor geen bewijzen gevonden te hebben, maar erkende wel dat regels op het gebied van werktijden waren overtreden. Eind 2012 voerde Samsung nieuwe richtlijnen in voor arbeidsomstandigheden waaraan alle toeleveranciers zich moeten houden. Bedrijven moeten ook met kopieën van identiteitsbewijzen aantonen dat hun werknemers 16 jaar of ouder zijn. (Reuters)