Frankrijk breidt anti-terreurstrijd uit

Frankrijk gaat zijn militaire operaties tegen aan Al Qaeda gelieerde terreurbewegingen in de Sahel uitbreiden. Naast de huidige basis in het noorden van Mali, waar ook Nederlandse troepen zijn gelegerd, zullen speciale Franse antiterreureenheden worden gestationeerd in Mauretanië, Niger, Tsjaad en Burkino Faso. Voor de zogeheten operatie ‘Barkhane’ (Sikkelduin) zullen in totaal drieduizend Franse militairen worden ingezet. De Franse president Hollande zei gisteren dat dankzij de Franse militaire aanwezigheid in Mali de terreurgroepen uit dat land zelf zijn verdreven. Frankrijk intervenieerde begin vorig jaar in Mali om de opmars van terreurgroepen vanuit het noorden te stoppen. Die konden oprukken nadat het land in chaos was gedompeld door rebellie van de nomadische bevolkingsgroep Toeareg. (NRC)