Rijtjeshuizen zijn oké

Dat iemand in een rijtjeshuis woont, wil nog niets zeggen. Zes op de tien Nederlanders wonen in een rijtjeshuis. Als het om een jaren-dertig-huis in een tuinwijk in Zeist gaat, zal de bewoner nooit van bezoekers te horen krijgen: ‘Ik zou hier écht niet kunnen wonen’, zoals Pieter Hoexum, auteur van Kleine filosofie van het rijtjeshuis, wel overkomt. Het rijtjeshuis van Hoexum staat in een nieuwbouwwijk – in Purmerend. Achtereenvolgens behandelt hij een aantal uitersten die in het rijtjeshuis een gelukkig evenwicht vinden. De kern van zijn betoog is dat individualisme en conformisme in de nieuwbouwwijk een gelukkig huwelijk aangaan. Hij belijdt zijn burgerlijkheid met het elan van een onruststoker, waarmee hij meteen zijn gelijk bewijst: originele geesten vind je net zo goed in het stramien van de nieuwbouwwijk.

    • Marco Kamphuis