Publieke netten krijgen in augustus andere naam

Media Park in Hilversum.
Media Park in Hilversum. Foto ANP / Freek van Asperen

De televisie- en radiozenders van de publieke omroep krijgen per 19 augustus definitief een andere naam. Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vandaag bekendgemaakt.

De naamswijziging was vorig jaar al aangekondigd, maar het moment waarop was nog niet bekend. De televisienetten Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 gaan vanaf 19 augustus door het leven als NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Ook alle radiozenders krijgen de toevoeging NPO. Vorig jaar werd de site van de NPO al aangepakt en ook de digitale themakanalen werden al in een nieuw jasje gestoken.

De NPO vindt het belangrijk dat de kijkers de publieke netten goed kunnen blijven vinden en herkennen. In een verklaring zegt bestuurder Shula Rijxman:

“We geven de NPO hiermee een duidelijk en herkenbaar gezicht dat je overal terugziet. Het grootste risico is dat ons aanbod te versnipperd raakt. En in al dat mediageweld willen we goed te vinden zijn.”

De individuele omroepen blijven zichtbaar met hun eigen logo’s als afzenders van de programma’s. EO-directeur Arjan Lock:

“Door deze duidelijk herkenbaar te maken als programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep, wordt het voor de kijker en luisteraar overzichtelijker.”

De naamswijziging zorgde vorig jaar voor ophef. De omroepen konden zich niet in de plannen vinden van de NPO. Ook Den Haag bemoeide zich ermee. Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker kon de naamswijziging echter niet tegenhouden. Volgens hem is het uiteindelijk een zaak van de publieke omroep zelf.