Plasterk: hongerstaking Arubaanse premier ‘onwenselijk’

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties, PvdA) op het Binnenhof in Den Haag.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties, PvdA) op het Binnenhof in Den Haag. Foto ANP/ Bart Maat

Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) zegt de hongerstaking van de Arubaanse premier Mike Eman te respecteren, maar vindt de actie wel onwenselijk, zo heeft hij hem volgens de NOS in een telefoongesprek laten weten.

Plasterk hoopt dat Eman “inziet dat dit niet de manier is om dit op te lossen”:

“Iedereen moet rustig en redelijk worden.”

‘Gegijzeld, verkracht, vernederd’

Eman is sinds vrijdag in hongerstaking. Hij is woedend over het het besluit van de rijksministerraad om de Arubaanse gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de landsbegroting van Aruba voor dit jaar nog niet te tekenen, omdat er eerst onderzoek naar die begroting moet komen. Volgens Eman wordt Aruba “gegijzeld, verkracht en vernederd” door Nederland.

Plasterk vindt het onverstandig dat Eman die woorden gebruikte, zo schrijft de NOS.

Eman gaf zelf vandaag aan dat hij bereid is zijn hongerstaking door te zetten tot de dood in een poging zeggenschap te houden over de eigen rijksbegroting, zo zei hij eerder tijdens een persconferentie volgens persbureau Novum. Hij noemde het optreden van Nederland wederom een “verkrachting” van de Arubaanse autonomie. Nederland heeft volgens hem niet de gebruikelijke procedures gevolgd. Hij zei te hopen dat de regering alsnog gaat uitleggen waarom dat niet is gebeurd.

Hij rekent daarbij volgens Novum waarschijnlijk op D66 en CDA, die vanochtend aankondigden van het kabinet te willen weten hoe het conflict met Aruba zo hoog heeft kunnen oplopen. Ze hebben Kamervragen gesteld. Het CDA wil zo snel mogelijk een gezamenlijke oplossing, D66-Kamerlid Wassila Hachchi vindt dat de ontwikkeling niet positief is voor het aanzien van Nederland en het Koninkrijk en pleitte vandaag voor helderheid.

Plasterk: nu moet er ingegrepen worden

Plasterk zei vandaag dat er nu wel in Aruba ingegrepen móet worden, want het gaat financieel niet goed met het land. Het eiland heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. Het tekort op de begroting van 2014 bedraagt 6 procent, dubbel zoveel als de afgesproken 3 procent.

“Als er nu niet wordt ingegrepen, vraagt men zich in de toekomst af of iedereen heeft zitten slapen toen Aruba afstevende op de randen van de rotsen.”

Aruba is volgens Plasterk de afspraak niet nagekomen om onafhankelijke onderzoekers binnen twee weken te laten bekijken wat de begrotingseffecten zijn. Daarna pas is het aan de gouverneur om in ermee in te stemmen.