Paus belooft pedofielen uit de kerk weg te jagen

Franciscus zegt dat twee procent van geestelijken pedofiel is

Lang is paus Franciscus verweten dat hij opvallend stil bleef over het seksueel misbruik door geestelijken, maar deze maand staat het bovenaan zijn agenda. Bijna een week na zijn eerste ontmoeting met misbruikslachtoffers vergeleek hij zijn opstelling met de harde manier waarop Jezus in het evangelie volgens Matteüs geldwisselaars en duivenverkopers uit de tempel wegjoeg.

„Ook in ons huis hebben we deze lepra”, zei de paus in een gisteren gepubliceerd interview over onder andere misbruik van kinderen. Hij vertelde dat medewerkers schatten dat twee procent van de geestelijken pedofiel is. Dat zijn „priesters en zelfs bisschoppen en kardinalen”.

„Anderen, nog meer mensen, weten ervan maar zwijgen, leggen straffen op zonder mij de reden te vertellen”, zei Franciscus. „Ik vind deze stand van zaken onhoudbaar en het is mijn intentie die aan te pakken met de strengheid die nodig is.”

De paus deed deze uitspraken in een interview met de negentigjarige Eugenio Scalfari, de voormalige hoofdredacteur van de krant La Repubblica.

Zonder de essentie van de opmerkingen van de paus in twijfel te trekken, zei de woordvoerder van het Vaticaan dat niet alles wat in de krant tussen aanhalingstekens staat, letterlijk zo is gezegd door de paus. Hij wees erop dat Scalfari, een atheïst die veel heeft geschreven over religie en filosofie, het gesprek niet heeft opgenomen en na een eerder interview met de paus heeft toegegeven dat hij sterk op zijn geheugen vertrouwt.

Volgens de woordvoerder moeten met name de citaten over pedofielen onder kardinalen en de oplossing voor het celibaat (zie inzet) niet „woord voor woord” letterlijk worden genomen.

Het percentage pedofielen „zou me moeten geruststellen, maar ik moet zeggen dat het me helemaal niet geruststelt”, aldus de paus. „Ik vind het juist buitengewoon ernstig.”

Vorige week maandag sprak de paus met zes slachtoffers van misbruik. In zijn dagelijkse preek zei Franciscus toen dat er in de kerk geen plaats is voor mensen die kinderen misbruiken. Hij zei ook dat hij bisschoppen verantwoordelijk zal houden voor de manier waarop ze omgaan met gevallen van misbruik en waarop ze herhaling proberen te voorkomen.

Actiegroepen van misbruikslachtoffers verwijten het Vaticaan nauwelijks te zijn opgetreden tegen kerkbestuurders die misbruik hebben verzwegen.

Eind vorige maand is de voormalige Poolse nuntius in de Dominicaanse Republiek, beschuldigd van misbruik, het priesterschap ontnomen.