Palestijnen op de vlucht in Gaza

Israël kondigt nieuwe aanvallen aan; meer dan 170 doden; Veiligheidsraad roept op tot staakt-het-vuren.

Zeker 17.000 Palestijnen zijn het noorden van de Gazastrook ontvlucht na waarschuwingen van het Israëlische leger. Zij zijn elders in Gaza ondergebracht door de Verenigde Naties. Waarschijnlijk ligt het aantal gevluchte Palestijnen veel hoger, omdat mensen liever onderdak zoeken bij familie, dan te bivakkeren in een school. Bij de uittocht droegen sommige Palestijnen witte vlaggen.

Het Israëlische leger had gisterochtend waarschuwingspamfletten uitgestrooid over een deel van Beit Lahiya in het noorden van Gaza, waar ongeveer 70.000 mensen wonen. Die lazen: ‘Burgers worden verzocht onmiddellijk hun huizen te verlaten en voor 12.00 uur te vertrekken. Zij die geen gehoor geven aan de instructies brengen hun leven in gevaar en dat van hun familie. Pas op’.

Volgens het Israëlische leger komt ruim een derde van de meer dan duizend raketten die de afgelopen week vanuit Gaza op Israël werden afgeschoten uit het noorden van de strook. Het gebied wordt zwaar getroffen door Israëlische bombardementen.

Hamas, de fundamentalistische beweging die de macht heeft in Gaza, heeft inwoners opgeroepen in hun huizen te blijven. Op zijn Facebookpagina schreef een Hamasleider: „Wij blijven op ons land en vechten om onze toekomst te beschermen.” De beweging deed de waarschuwing van Israël af als „psychologische oorlogvoering”.

Sinds het zes dagen geleden een militaire operatie tegen de Gazastrook begon, zinspeelt Israël op een grondinvasie. Intussen heeft het ruim 40.000 reservisten opgeroepen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei gisteren tegen zijn kabinet dat hij niet weet wanneer de operatie stopt. „Het kan nog lange tijd duren.” Een grondoffensief is op dit moment echter onwaarschijnlijk.

Het Israëlische leger heeft zich gisteren wel voor het eerst in de Gazastrook begeven, tijdens een missie om een raketinstallatie in het noordwesten van Gaza onschadelijk te maken. De missie zou zijn geslaagd, maar bij beschietingen door Hamas zijn vier Israëlische commando’s lichtgewond geraakt.

Het dodental in Gaza is inmiddels opgelopen tot boven de 170: meer dan het aantal Palestijnse doden dat anderhalf jaar geleden viel bij een soortgelijke krachtmeting. Die duurde toen acht dagen en eindigde in een wapenstilstand. Net als toen zijn de slachtoffers nu overwegend burgers.

Deze keer komen de raketten van Hamas, die (ten minste tot het middaguur) geen Israëlische levens vergden, veel verder. Gisteren is een raket afgeschoten op het Israëlische stadje Nahariya, ruim 170 kilometer ten noorden van Gaza, vlakbij de grens met Libanon.

Vanochtend heeft Israël een onbemand vliegtuigje neergehaald met een Patriotraket. De drone, afkomstig van Hamas, kwam niet verder dan 30 kilometer. Of het onbemande vliegtuigje bewapend was, was vanochtend niet duidelijk.

Even na middernacht werden ook raketten op Israël afgeschoten vanuit Libanon, net als afgelopen week. Israël reageerde opnieuw met artillerievuur. Vermoedelijk zijn de strijders in Libanon Palestijnen.

Gisteren werd Israël ook beschoten vanuit Syrië, waarop het met artillerievuur reageerde.

De internationale gemeenschap probeert intussen een einde te maken aan de wederzijdse beschietingen. De VN-Veiligheidsraad riep afgelopen weekeinde unaniem op tot een staakt-het-vuren. Op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas komt de Arabische Liga vandaag bijeen in Kairo om de situatie te bespreken. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is vandaag in Israël in een poging te bemiddelen bij een wapenstilstand.