Omstreden PvdA-gemeenteraadslid Breda verlaat partij

Het omstreden Bredase PvdA-raadslid Jamal Nouhi, die vorige week felle kritiek kreeg op enkele antihomo-opmerkingen, is “helemaal klaar” met de partij en heeft besloten deze te verlaten. Hij hoeft geen gesprek meer met het landelijke bestuur van de PvdA, schrijft Omroep Brabant vandaag.

Het logo van de PvdA op het landelijke partijkantoor. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Het omstreden Bredase PvdA-raadslid Jamal Nouhi, die vorige week felle kritiek kreeg op enkele antihomo-opmerkingen, is “helemaal klaar” met de partij en heeft besloten deze te verlaten. Hij hoeft geen gesprek meer met het landelijke bestuur van de PvdA, schrijft Omroep Brabant vandaag. Nouhi blijft als zelfstandige fractie in de Bredase gemeenteraad.

Er was volgens Nouhi geen ruimte voor overleg, maar wel voor een oordeel. Hij vindt dat er niet fatsoenlijk naar hem is geluisterd, maar dat er meteen “op basis van een bericht” een oordeel is geveld.

Nouhi reageerde vorige week onder een artikel op de site bladna.nl kritisch op de eis van Human Rights Watch dat Marokko een einde moet maken aan de veroordeling van homo’s. In het Engels hekelde hij de buitenlandse bemoeienis in Marokko en noemde hij homo’s in één zin met pedofielen. Hij benadrukte dat hij de uitspraken “op persoonlijke titel” deed:

Twitter avatar NadiaBerberella Nadia Berberella Zo reageert Jamal Nouhi, PvdA-raadslid Breda, op eis Human Right Watch om veroordeling homo’s in Marokko te stoppen: http://t.co/zMnqGzhaL0

Die opmerkingen werden door zijn PvdA niet gewaardeerd. De partij wilde hem uit de fractie zetten omdat de opmerkingen van Nouhi “lijnrecht tegenover het gedachtegoed van de PvdA staan”. Er werd een terugroepingsprocedure gestart om Nouhi ook daadwerkelijk uit de fractie te zetten.

Excuses

Nouhi heeft de afgelopen week meermaals gezegd achter zijn opmerkingen te staan, die hij maakt om mensen “een spiegel voor te houden” en “te choqueren”. Hij was ook eerst niet voornemens uit de fractie te vertrekken. Hij bood gisteren wel zijn excuses aan voor het feit dat hij mensen onbedoeld heeft beledigd en de indruk heeft gewekt homofoob te zijn. Die excuses kwamen voor de PvdA te laat. De partij noemde ze “mosterd na de maaltijd”.

    • Frank Huiskamp