Oekraïens leger beëindigt blokkade vliegveld Loegansk

Pro-Russische separatist in het oosten van het land staat op de uitkijk. Foto Reuters/ Maxim Zmeyev

Het Oekraïense leger heeft de blokkade van het vliegveld bij Loegansk in het oosten van het land beëindigd. Volgens de militairen is de omsingeling doorbroken en zijn de pro-Russische separatisten zware verliezen toegebracht door luchtaanvallen.

Update 13:15 - Volgens de Oekraïense president Porosjenko vechten Russische militairen momenteel zijn aan zij met pro-Russische separatisten. Daarnaast zouden de separatisten inmiddels gebruikmaken van een nieuw Russisch raketsysteem, schrijft persbureau Reuters.

Het vliegveld was in handen van het Oekraïense leger, maar werd de afgelopen weken omsingeld door de separatisten. Bij het doorbreken van de blokkade door het Oekraïense leger kwamen volgens de zelfbenoemde separatistische Republiek van Loegansk zeker dertig separatisten om het leven.

Volgens de Oekraïense president Porosjenko heeft Kiev bewijs van Russische aanvallen bij de grens. Bij raketaanvallen afgelopen vrijdag kwamen 23 militairen om het leven.

Mortier op Russisch gebied

Rusland op zijn beurt is gepikeerd omdat van het weekend een mortiergranaat terechtkwam op Russisch grondgebied. Daarbij kwam een Rus om het leven. Het is onduidelijk van wie de mortier afkomstig is, maar Rusland liet weten dat dit “onomkeerbare gevolgen” kan hebben.

Volgens Russische media, die bronnen in het Kremlin aanhalen, zou Moskou overwegen om een beperkte vergeldingsactie uit te voeren. Vorige maand was er korte tijd een wapenstilstand tussen het leger en de separatisten in de oostelijke Donbass. Hoewel vanuit het Westen aangedrongen wordt op een nieuw bestand, is dit er nog niet.

    • Anouk Eigenraam