next tipt. Ik vondDuizend schitterende zonnen goed. Welk boek zal ik nu lezen?

Zoveel boeken, zoveel smaken – met dat uitgangspunt geeft nrc.next deze zomer leestips op maat. Deze week drie tips voor Ilona (24), die graag leest over mensen in andere culturen, en genoot van Khaled Hosseini’s Duizend schitterende zonnen.

Hoe word je stinkend rijk in het nieuwe Azië? van Mohsin Hamid doet alsof het een zelfhulpboek is: met levenslessen van de Pakistaanse hoofdpersoon die in de stad zijn geluk beproeft. Het is scherpe satire, want ze leren je vooral hoe het niet moet.

Zelfde thema, maar geen verzonnen verhaal – dat is Een beter bestaan van Katherine Boo. Deze journaliste trok jaren op met de bewoners van sloppen in Mumbai en vertelt nu een aangrijpend en niet-simplistisch verhaal over Indiase armoede.

Zoals Hosseini soms zinnen schrijft die als parels blinken in de modder, zo glimmen ook de zinnen van Taiye Selasi in Ghana ga weg. Haar roman gaat over een Ghanese familiegeschiedenis, over ambities en de moeite om los te komen van het vaderland.