Uitstervend ras: de honingbij - en de imker

Foto Reuters

Ze bestuiven appelboomgaarden, bosbessenvelden, bonenplanten. Een derde van ons voedsel (denk avocado’s, chocola) hebben we direct of indirect aan hen te danken. Maar ze gaan in rap tempo dood. Het zijn niet bepaald goede tijden voor de honingbij.

Een van de boosdoeners: pesticiden, beter bekend als neonicotinoïden. Amerikaanse milieuorganisaties hebben een rechtszaak aangespannen om dit ‘bijengif’ (waar ook de spreeuw en de zwaluw aan doodgaan) te laten verbieden. Niet gek, want alleen al in de VS wordt een kwart van het geconsumeerde voedsel geproduceerd met behulp van bijen.

Door mannen als David Hackenberg en Robert Harvey, imkers uit de Amerikaanse staat Maine, bijvoorbeeld. Ze reizen met hun bijenkolonies het hele land door om velden te bestuiven. Zoals dit bosbessenveld, in de buurt van Columbia Falls.

    • Miriam Vieveen & Anna Vossers