Mes wordt bot van slijpen

Voor noden van mensen is aandacht en zorg. Maar niet voor alle nood. Elke week een bericht in de krant over iemand aan de leiding van een onderneming of organisatie die veel geld verdient en, dat is dan het nieuws, nog weer wat meer. Zelfs als je de helft aan Greenpeace geeft, wat lui aan de leiding van een onderneming niet doen, dan nog houd je zoveel over dat je geen raad weet wat ermee te doen. Naar de grote en dure Rotterdamse kookwinkel Kookpunt. Daar begrijpen ze je tenminste.

Een aanbieding. Een Duits koksmes met ‘imposante uitstraling’. Gewoonlijk zijn messen gemaakt van een plak staal dat aan een kant geslepen is. Er zijn Japanners met meer lagen staal, tot zelfs aan wel dertig laagjes op elkaar. Het was behelpen. Tot de Nesmuk Exklusiv kwam, waarvan het achttien centimeter lange lemmet bestaat uit „vierhonderd lagen staal met de hardheid 64-65 op de schaal van Rockwell”. Bijzonder kenmerk volgens Kookpunt; het mes is scherp. Nee, extreem scherp! Het kost 5.000 euro.

Het allernieuwste op gebied van snijgerei is dan toch weer hinderlijk goedkoop. Ook uit Duitsland. Van Fissler die bekend is om zijn pannen en niet van keukenmessen. Een messensmid in Solingen bedacht een keukenmes dat nooit bot wordt. Hij ging ermee naar Fissler omdat die de weg kent naar de winkels van de wereld. Fissler leende zijn naam aan het mes en gunt een partijtje van 300 stuks per jaar aan enkele kookwinkels. Rotterdam weer, maar ook Sassenheim, Winterswijk, Roosendaal en Terneuzen (zie fissler.nl). Bionic wordt het mes genoemd, omdat iets uit de natuur is nagedaan. De voortanden van een bever blijven scherp door knagen. Dit mes blijft scherp door ermee te snijden. De bijsluiter waarschuwt: „Van slijpen wordt het mes bot.”

Het lemmet is gesmeed van een harde staalsoort. Aan een zijde van de snijkant is een laagje keramisch materiaal aangebracht. Het materiaal is harder dan het staal. Tijdens het snijden verliest het staal eerder wat moleculen dan het flinterdunne laagje keramiek. Dat harde laagje maakt dan dat het mes altijd scherp blijft. In ieder geval 25 jaar, want zo lang wordt het gegarandeerd ‘bij normaal gebruik’. Het is niet de bedoeling dat we er een koe mee uitbenen.

De Nederlandse koopman in spullen van Fissler leent het mes uit om te beproeven. Eerste proef, tomaat natuurlijk, meteen een sensatie, het mes is echt hyperscherp. Maar hoe komen we te weten of het werkelijk eeuwig scherp blijft? De koopman denkt even na en zegt dan dat we er zo lang mee mogen snijden tot we het zeker weten. Het kan daarom even duren.

De Fissler Bionic kost slechts 400 euro.

    • Wouter Klootwijk