Kijken: en toen dreef de Costa Concordia weer

We zijn 2,5 jaar verder en de Costa Concordia drijft weer. Vandaag werd het schip losgemaakt van het platform waarop het al een jaar rustte. En net als van andere delen van het bergingsproces werd daar weer een timelapse van gemaakt.

We zijn 2,5 jaar verder en de Costa Concordia drijft weer. Het is nu na al die tijd op weg naar de sloop. Het bergingsproces is een van de grootste in de scheepvaartgeschiedenis geweest. Vandaag werd het schip losgemaakt van het platform waarop het al een jaar rustte. En net als van andere delen van het bergingsproces werd daar weer een timelapse van gemaakt.

Om het schip drijvend te krijgen werd er lucht gepompt in metalen boxen die aan het schip - 290 meter lang, 114.500 ton zwaar - bevestigd waren. De lucht zorgde ervoor dat al het water uit die boxen kon lopen, waardoor het schip als het ware boven het onderwaterplatform getild werd. Daarna maakten sleepboten kabels vast aan het schip en werd het zo’n 30 meter van de kust weggetrokken. De verwachting is dat het schip over enkele dagen naar Genua gesleept kan worden om daar gesloopt te worden.

32 doden bij ramp

Het cruiseschip liep in januari 2012 op de rotsen. Aan boord waren toen vierduizend mensen, 32 kwamen er om het leven. Volgens de Italiaanse justitie ligt de schuld bij nalatigheid van kapitein Francesco Schettino, die het schip te dicht langs de kust had laten varen. Hij is aangeklaagd voor doodslag en het vroegtijdig verlaten van het schip. Vijf andere medewerkers schikten vorig jaar in hun rechtszaken en kregen celstraffen tot 34 maanden.

Berging zorgde voor mooi beeldmateriaal

Vorig jaar september werd het wrak overeind getrokken. Ook daar waren toen mooie timelapsebeelden van:

Begin deze maand kwam er video online van hoe de binnenkant van het schip er nu uitziet:

    • Frank Huiskamp