Amerikaanse bassist Charlie Haden (76) overleden

Jazzbassist Charlie Haden is op 76-jarige leeftijd overleden. Haden, vooral bekend van zijn werk met Ornette Coleman en Keith Jarrett en zijn solocarrière, is een van de vaders van de free jazz. Charles Haden was al lange tijd ziek. Hij had in zijn jeugd polio en die ziekte was teruggekomen. Hij overleed vrijdagavond in zijn huis in Los Angeles. Haden speelde als twintiger in de jaren zestig met altsaxofonist Ornette Coleman in diens kwartet dat zorgde voor een aardverschuiving in de jazz. Hij trad ook op met pianist Keith Jarrett, met wie hij in 2007 opnames maakte die onlangs zijn uitgebracht op het album Last Dance. Haden leidde de band The Liberation Music Orchestra, met Carla Bley. In de jaren zeventig en tachtig startte hij met Don Cherry, Dewey Redman en Ed Blackwell het kwartet Old and New Dreams. Daarna begon Haden het Quartet West met Ernie Watts, Alan Broadbent en Larance Marable. Charles Haden won in de loop van zijn carrière drie Grammy’s. (NRC)