In beeld

Het WK voetbal, samengevat in vijftien momenten

Het was volgens velen het mooiste WK ooit. Veel doelpunten, veel uitblinkers, veel mooie momenten. Denk aan die duikkopbal van Van Persie, de opkomst van wereldster James Rodriguez, de heldenstatus van Tim Howard en de sensationele 1-7 bij Brazilië - Duitsland. Dit zijn dé vijftien WK-momenten in beeld.
Het toernooi begon controversieel: Fred kreeg in de openingswedstrijd een makkelijke strafschop, waarmee Brazilië in het zadel geholpen werd tegen Kroatië. Het werd 3-1.
Reuters / Paulo Whitaker
De eerste van de vijftien (!) WK-doelpunten van Oranje, en waarschijnlijk de mooiste. Van Persie maakt de gelijkmaker tegen Spanje met een duikkopbal na een prachtige pass van Daley Blind.
AP / Christophe Ena
Gewoon een training van Ghana, in aanloop naar het pouleduel tegen Portugal. De selectie zingt en danst. Ook na doelpunten in de duels ging het er zo aan toe.
Reuters / Ueslei Marcelino
Oranje kreeg vier tegendoelpunten: twee strafschoppen, het afstandsschot van Dos Santos (Mexico) en dit pareltje: de Australiër Tim Cahill knalt onderkantlat de 1-1 binnen. Nederland zou uiteindelijk wel winnen, met 3-2.
Reuters / Darren Staples
Het was niet het WK van Ronaldo. Hij vloog na drie wedstrijden alweer naar huis met Portugal. Hier slaat hij het gras na een gemiste kans tegen Ghana.
Reuters / Dylan Martinez
Bij Kameroen liep het niet. Hier ruziën Benjamin Moukandjo en Benoit Assou-Ekotto, die elkaar zelfs even te lijf gingen in de wedstrijd tegen Kroatië. Achille Weboc probeert te bemiddelen. Kameroen keerde huiswaarts met nul punten uit drie duels.
Reuters / Murad Sezer
Luis Suárez heeft Giorgio Chiellini in de schouder gebeten en nu doen z'n tanden pijn. De scheidsrechter zag het niet, maar de Uruguayaan werd enkele dagen later alsnog - voor negen wedstrijden - geschorst. Zijn land werd een wedstrijd later uitgeschakeld door Colombia.
EPA / Emilio Lavandeira
Een van de beste spelers van het toernooi scoort een van de mooiste goals van het toernooi. James Rodriguez schiet tegen Uruguay onderkantlat binnen.
AP / Felipe Dana
De Amerikaanse keeper Tim Howard werd een held in eigen land dankzij zestien reddingen tegen België. Nooit eerder in de WK-geschiedenis lag een keeper vaker in de weg in één wedstrijd. Toch was het niet genoeg: België won met 1-0 dankzij een goal in de verlenging.
AP / Themba Hadebe
In de allerlaatste minuut van Nederland - Mexico heeft Klaas-Jan Huntelaar met een strafschop de 2-1 gemaakt. Hij vierde zijn winnende goal met een karatetrap bij de cornervlag.
AFP / Javier Soriano
Deze man was de verpersoonlijking van het Oranje-legioen. Hij kwam elke wedstrijd wel een paar keer in beeld en kreeg na de troostfinale zelfs de aanvoerdersband van Van Persie cadeau.
AFP / Vanderlei Almeida
De meesterzet van Van Gaal: na 119 minuten spelen wisselt hij Cillessen voor Krul, om de Costaricanen te laten denken dat een penaltykiller daarmee het veld betreedt. En jawel: Krul stopte twee strafschoppen in de serie.
Reuters / Paul Hanna
Misschien was dit wel het moment dat Brazilië brak: Neymar krijgt de knie van Zuniga (Colombia) in z'n rug en is voor de rest van het toernooi uitgeschakeld. De halve en de troostfinale verliepen vervolgens desastreus voor het thuisland dat zonder z'n sterspeler verder moest.
Reuters / Marcelo Del Pozo
Tranen trekken door de schmink van een Braziliaanse fan, die ziet dat Duitsland niets heel laat van haar geliefde team. Het werd 1-7 in de halve finale. De droom van een zesde wereldtitel werd wreed verstoord.
Reuters / Ueslei Marcelino
Het was ook het WK van de invallers. De finale werd diep in de verlenging beslist door invaller Mario Götze, op een voorzet van invaller André Schürrle. 1-0. Duitsland wereldkampioen.
Foto Reuters / Ricardo Moraes