Het slotwoord van de FIFA-baas: over racisme, Messi, Rusland, Suárez én Oranje

FIFA-baas Sepp Blatter tijdens de persconferentie vandaag. Foto AFP/ Tasso Marcelo

De wereldbeker was al uitgereikt, er is inmiddels al op meerdere manieren (ook door ons) teruggeblikt op het WK, maar nu FIFA-baas Sepp Blatter zijn afsluitende praatje heeft gehouden, is het echt helemaal voorbij. Dit zijn de belangrijkste dingen die hij besprak.

Over het toernooi:

Dat krijgt van Blatter een 9.25, we noemen het maar een 9+, een dikke negen. Hij vond het WK “heel speciaal”, zo schrijft persbureau AP, vanwege de hoge kwaliteit van het voetbal.

Over racisme:

Op een gegeven moment kwamen er dan eindelijk weer de inmiddels bekende anti-discriminatie- en -racismepraatjes van de aanvoerders van de landen voor de wedstrijd. Maar Blatter is niet echt blij met de organisatie op het gebied van discriminatie. Die had incidenten beter moeten aanpakken.

Over Rusland 2018:

Blatter zei dat hij gesproken heeft met president Poetin over discriminatie. Het tegengaan van discriminatie moet een prioriteit zijn voor de organisatie van het WK over vier jaar.

Over Oranje:

Hij had geen speciale opmerkingen over Oranje zelf, maar zei wel dat hij bij het zien van de wedstrijd tegen Spanje (5-1 voor Nederland) wist dat dit toernooi “anders” zou worden, iets “heel speciaals”.

Over Messi en de Gouden Bal:

Lionel Messi kreeg gisteren de Gouden Bal, de trofee voor de beste speler van het toernooi. Dat verbaasde eigenlijk iedereen die naar dit WK had gekeken. Zelfs Maradona zette voor de gelegenheid zijn levensgrote Argentinië-pet af en zei dat dit “een marketingstunt” was en niet terecht. Messi was er zelf ook niet al te blij mee, zo leek het. Blatter was naar eigen zeggen “een klein beetje verrast” door de uitverkiezing van Messi.

Over Suárez en de beet:

“Ik hoop dat hij terugkomt”, zei Blatter. “Zo’n straf doet pijn.” Suárez beet dit toernooi de Italiaan Giorgio Chiellini en kreeg een interlandschorsing van negen wedstrijden en mag vier maanden geen voetbalgerelateerde activiteiten ondernemen. Intussen is hij wel van club gewisseld: FC Barcelona kocht de sterspeler weg bij Liverpool voor 94 miljoen. “Ik hoop dat hij daar zijn plaats vindt”, zei Blatter vandaag.

    • Frank Huiskamp