Hedgefonds TCI inzet van duurste echtscheidingszaak

Jamie Cooper-Hohn eist een half miljard euro van ex-man en TCI-baas Chris Hohn. Hij vindt een kwart miljard wel genoeg.

Foto Thinkstock

Het wordt al de duurste scheiding ooit genoemd: de breuk tussen Sir Chris Hohn en Jamie Cooper-Hohn, die samen in 2002 een liefdadigheidsfonds oprichtten. Inzet: een kleine miljard euro.

Het fonds dat het stel opzette is een van de grootste Britse goededoelenorganisaties. Het wordt voornamelijk gevuld met de opbrengsten uit The Children’s Investment Fund (TCI) van Hohn. Het activistische beleggingsfonds is in Nederland vooral bekend van de brief die ruim zeven jaar geleden de opsplitsing van ABN Amro in gang zette. Volgens TCI vernietigden toenmalig topman Rijkman Groenink en de zijnen onnodig waarde. De bank zou veel meer opleveren als je haar in stukken hakte.

Maar afgelopen week werd ook het huwelijk van de Hohns in tweeën gehakt voor een Londense rechter. Steeds meer details uit die zaak komen nu naar buiten.

Het nog onbesliste gevecht gaat over een kleine miljard euro. Cooper-Hohn vindt dat zij recht heeft op de helft daarvan, omdat het oprichten van een charitatieve organisatie haar idee was. Maar daar denkt haar aanstaande ex heel anders over. Hij vindt dat hij met TCI zo’n ‘speciale bijdrage’ heeft geleverd aan het totale kapitaal, dat zijn vrouw met 25 procent genoegen moet nemen. Hohn vergelijkt zichzelf graag met bekende beleggers als Warren Buffett en George Soros.

Terwijl hij bezig was met geld verdienen, runde zijn vrouw het liefdadigheidsfonds. Vorig jaar september werd Jamie Cooper-Hohn op een zijspoor gezet, al is ze in naam nog voorzitter. Waar voorheen 98 procent van de TCI-opbrengsten naar het liefdadigheidsfonds vloeiden, stopt Chris Hohn er tegenwoordig geen cent meer in.

Het stel, dat in 1995 trouwde en vier kinderen heeft, wil geen volledige openheid geven over de redenen voor het stuklopen van hun huwelijk. Jamie Cooper-Hohn, van oorsprong Amerikaanse, schilderde haar man voor de rechtbank wel af als ‘boos’ en ‘controlerend’. Volgens haar hebben de twee sinds de huwelijkscrisis continu ruzie over het beheer van het liefdadigheidsfonds en slaat haar man voortdurend dreigende taal uit. „Chris is uitzonderlijk agressief geweest richting mij”, aldus Cooper-Hohn.

Volgens Chris Hohn kan zijn vrouw haar baan niet aan en kampte ze met toenemende druk van het fondsbestuur over haar bestuurlijke capaciteiten, al ruim voordat de scheiding werd aangevraagd. „Dat zette ons huwelijk onder druk”, zei Hohn. „Ze was niet tevreden en zag het als persoonlijk falen.”

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter uitspraak doet in de zaak. (Bloomberg)