Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Hague weg als Britse minister van Buitenlandse Zaken

De aftredend minister van Buitenlandse Zaken William Hague.
De aftredend minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Foto AP/ Ronald Zak

William Hague treedt na vier jaar terug als de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Hij wordt Leader of the House of Commons, het Britse Lagerhuis. Zijn opvolger wordt morgen bekendgemaakt, wanneer premier David Cameron zijn kabinetsherschikking heeft afgerond.

Twitter avatar WilliamJHague William Hague Tonight I am standing down as Foreign Secretary after 4 years to serve as Leader of the House of Commons

De Leader of the House of Commons moet officieel regeringszaken aan het parlement vertellen, zorgen dat wetten op tijd worden ingediend en in welke volgorde. Die functie houdt Hague tot de volgende verkiezingen, in mei volgend jaar. Dan treedt hij terug als parlementslid en dus uit de politiek:

Twitter avatar WilliamJHague William Hague From May 2015, after such a long period in politics I want to embark on many other things I have always wanted to do
Twitter avatar WilliamJHague William Hague Renewal in politics is good, and holding office is not an end in itself. After 26 years as an MP time will be right for me to move on

Pijlen gericht op verkiezingen

Hague zei zich erop te gaan richten de Conservatieven tijdens de verkiezingen een overwinning te bezorgen, schrijft The Guardian:

“…na vier jaar waarin we Groot-Brittanniës banden met opkomende economieën hebben getransformeerd, ons diplomatieke netwerk duidelijk hebben uitgebreid en de Britse export hebben bevorderd, het ministerie van Buitenlandse Zaken hersteld hebben als sterk instituut en een plan hebben uitgestippeld voor een hervormde Europese Unie en een referendum over ons lidmaatschap daarvan.”

Cameron prees Hague als “een van de leiders van de Conservatieven tijdens een generatie”, terwijl hij Hagues vertrek aankondigde als onderdeel van de eerdergenoemde herschikking van zijn kabinet, de grootste sinds hij aantrad als premier. Bronnen melden aan The Guardian dat Hague echter had mogen aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken als hij dat had gewild.

Hagues vertrek is niet het enige van de dag. Dit lijstje laat zien wie er vandaag nog meer zijn opgestapt, dan wel ontslagen. Volgens The Guardian is de verwachting dat voor de vertrekkende kabinetsleden vooral vrouwen en jongere mannen terugkeren:

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Zo gaat zo’n herschikking. Morgen benoemingen RT @GuidoFawkes Tonight’s sackings in full here: http://t.co/fPcfCAM208 http://t.co/zVVzbOT7MJ