Duizenden Palestijnen vluchten na waarschuwing

Het Israëlische leger is gisteren kortstondig Gaza binnengetrokken.

Gisterochtend vroeg stationeerde het korte tijd troepen om een raketinstallatie op Palestijns gebied onschadelijk te maken.

Het ging niet om een grondoffensief. De operatie is in korte tijd uitgevoerd door speciale eenheden. Daarbij raakten vier commando’s lichtgewond.

Zo’n 4.000 Palestijnen vluchtten gisteren vanuit het noordelijke deel van Gaza, nabij de grens met Israël, naar het zuiden. Dat gebeurde nadat het Israëlische leger Palestijnen had aangeraden „voor hun eigen veiligheid” te vertrekken. In het noorden van Gaza wonen zo’n 100.000 mensen. Zij vrezen dat er, net als in 2009, een grondoffensief komt. Dat is voorlopig onwaarschijnlijk, al zegt Israël dat een grondoffensief tot de mogelijkheden blijft behoren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza deed de waarschuwing van Israël af als „psychologische oorlogsvoering”.

Intussen voerde Israël gisteren opnieuw luchtaanvallen uit waarbij onder meer een centrum voor gehandicapten werd geraakt. Daar vielen twee doden en vier gewonden. In totaal kwamen tijdens het Israëlische offensief volgens Palestijnse bronnen tenminste 160 mensen om. Van hen zou 77 procent burgerslachtoffer zijn. Zaterdagavond beleefde Gaza de dodelijkste aanval tot nu toe: bij een luchtaanval vielen zeventien doden, onder wie kinderen. Volgens de Israëlische overheid zijn sinds het begin van het luchtoffensief meer dan 800 raketten afgevuurd vanuit Gaza. Daarbij vielen geen Israëlische doden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak gisteren over het conflict in Gaza. Op een wereldtop in Wenen, georganiseerd om te spreken over het atoomprogramma van Iran, zei hij dat de Verenigde Staten willen helpen een wapenstilstand in Gaza te bereiken. Dit weekend riep de VN-Veiligheidsraad unaniem op tot een staakt-het-vuren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet gisteren tijdens een bijeenkomst van het Israëlische kabinet echter weten dat hij niet weet wanneer de operatie ophoudt. „Het zou nog een lange tijd kunnen duren”, aldus Netanyahu.

Op verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas komt de Arabische Liga vandaag bijeen in Kairo om de situatie in Gaza te bespreken. De Liga wil dat de internationale gemeenschap meer doet om Israël onder druk te zetten om een wapenstilstand te sluiten.

    • NRC