Gallopin dankt Franse renners voor gele trui

Vincenzo Nibali raakte de gele trui kwijt aan de Fransman Tony Gallopin. Hij verloor drie tellen op Alberto Contador

Fransman Gallopin op 14 juli in het geel

Dat was mooi uitgekiend: een Fransman die het geel pakt op 13 juli. Met Tony Gallopin (Lotto) kent de Tour vandaag voor het eerst in drie jaar weer een thuisrijder die op de nationale feestdag het algemeen klassement aanvoert. De vorige keer was het Thomas Voeckler, die de leiderstrui toen maar liefst tien dagen om mocht houden.

Verrassend was het wel, de coup van Gallopin. De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana), sinds het uitvallen van Chris Froome (Sky) de grootste favoriet voor de eindzege, veroverde het tricot al in de tweede etappe. Hij zou het hooguit uit handen geven, was de verwachting, als hij in de bergen verslagen zou worden door een renner van het kaliber van Alberto Contador (Tinkoff). Zaterdag verloor hij na een eerste duel bergop in de laatste meters drie tellen op de Spanjaard. Maar hij zou de gele trui toch niet afstaan aan iemand als Gallopin, een relatief onbekende Fransman die als enige grote zege tot nu toe de Clásica San Sebastian op zijn erelijst heeft staan?

Wel dus. In de etappe naar Mulhouse leek het peloton niet vooruit te branden. Gallopin, lid van de groep van twintig die de uiteindelijke ritwinnaar Tony Martin achtervolgde, pakte minuutje na minuutje op het peloton. Na de finish hield Gallopin, die drieënhalve minuut achter Nibali stond, zelfs nog anderhalve minuut speling over.

De Fransen doen het sowieso goed. Het land telt maar liefst zeven renners in de top-25 van het klassement. Het geheim daarvan werd gisteren na afloop van de rit onthuld door Gallopin. „Er is veel solidariteit onder de Fransen. Pierre Rolland en zijn Europcar-ploeg hebben mij geholpen om tijd te winnen op Nibali. En ook AG2R droeg een steentje bij. Ik wil alle Fransen in de ontsnapping bedanken.” Dat kan alleen in Frankrijk: landgenoten van verschillende ploegen die elkaar helpen het geel te pakken. Je zou het de Nederlanders niet zo snel zien doen.

Voor het algemeen klassement zal Gallopin normaal gesproken geen rol van betekenis spelen. Het kan strategie geweest zijn van Nibali om het leiderstricot tijdelijk aan een ander te gunnen. Als geletruidrager moest zijn ploeg elke dag veel inspanning leveren om de koers te controleren; dat mag Lotto nu doen. In het klassement staat de Italiaan tweede, achter Gallopin en voor de Portugees Tiago Machado (NetApp), die eveneens profiteerde van de ontsnapping van gisteren. Maar op hen zal Nibali niet al te veel acht slaan. Om na de Vuelta en de Giro ook de Tour te winnen, moet hij met name één man achter zich zien te houden, ook al staat diegene nu nog maar negende: Contador.

En Gallopin? Die zal vandaag „ongelooflijk genieten”, zegt hij, van de aandacht van zijn landgenoten. Voor zolang het duurt.

    • Derk Walters