Endstra’s erfgenamen ruziën met zakenman

Vastgoedhandelaar Klaas Hummel wordt beschuldigd van wanbeleid door de erfgenamen van zijn voormalige zakenpartner Willem Endstra. De man die door de rechter is aangewezen om de erfenis af te wikkelen, de Amsterdamse advocaat en curator Toni van Hees, heeft de Ondernemingskamer gevraagd een onderzoek te beginnen naar de gang van zaken bij de Museum Vastgoed Groep. Dat is een onderneming van Hummel en wijlen Endstra, die allebei 50 procent van de aandelen hebben.

Na de gewelddadige dood van Endstra, die in 2004 voor zijn woning werd doodgeschoten, hebben de erven geprobeerd hun belang in de vennootschap te verkopen. Dat is tot op heden niet gelukt. Hummel voert de directie over de vastgoed-bv die geregistreerd staat op zijn kantooradres in Amsterdam. Bij de familie van Endstra bestaat al langer het vermoeden dat Hummel de verkoop frustreert. Ook zouden er mogelijk niet-zakelijke transacties zijn verricht.

Aanstaande donderdag dient bij de Ondernemingskamer een zitting. Van Hees vraagt om het onderzoek in te stellen naar het beleid en de gang van zaken bij de Museum Vastgoed Groep. Hij wil dat de Ondernemingskamer daar direct een bestuurder benoemt. „Daar is een wanbeleidprocedure voor nodig”, zegt Van Hees desgevraagd. „Donderdag wordt dat verzoek op de zitting toegelicht.”

Hummel reageerde niet op een verzoek om commentaar. Eerder dit jaar verklaarde Hummel tegenover deze krant dat hij in verband met de vertrouwelijkheid van de afwikkeling van de erfenis geen commentaar kon geven op vragen over de Museum Vastgoed Groep.

Nadat Willem Endstra in 2002 werd neergezet als de bankier van de Amsterdamse onderwereld, verklaarde Hummel dat hij zijn zakelijke belangen met Endstra wilde verbreken. Dat is niet gelukt. Volgens de laatste cijfers die zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel had de Museum Vastgoed Groep in 2012 een eigen vermogen van ruim 50 miljoen euro.

    • Jan Meeus