En dit schrijven de Nederlandse media over Die Mannschaft

De voorpagina's van de kranten deze ochtend. Foto nrc.nl / AE

Ook de Nederlandse media pakken uit vanmorgen met de overwinning van Duitsland op Argentinië. Een kort overzichtje.

Trouw: onbetwistbaar de beste ploeg

Trouw houdt het bijzonder ingetogen en schrijft met een begeleidende foto op de voorpagina ‘Götze schiet Duitsland naar wereldtitel’. Op de sportpagina’s noemt de krant het een ‘boeiende finale’.

Als de onbetwistbaar best voetballende ploeg van de afgelopen maand in Brazilië glorieerde Duitsland, dat het vasthoudende Argentinië uiteindelijk van zich afschudde en daarna de wereldbeker mocht kussen.

De krant schenkt ook nog even aandacht aan hoe wrang het WK voor gastland Brazilië is geëindigd en dat de lage dunk van de eigen nationale ploeg ongetwijfeld bijdroeg aan de maatschappelijke onvrede:

En op de laatste dag van het toernooi, waarop het trauma van de in het Maracanã verloren WK-finale van 1950 voor Brazilië had moeten worden verdreven. werd dan ook nog de Zuid-Amerikaanse hegemonie op het eigen continent gebroken.

Algemeen Dagblad: Terechte kampioen

‘En dat is vier’, kopt het Algemeen Dagblad. Op de voorpagina een grote foto van het Duitse elftal met de wereldbeker in handen. ’1954, 1974, 1990 en..2014 Duitsland weer wereldkampioen (en terecht)’, schrijft de krant tussen haakjes. Binnenin besteedt de krant op een grote spread aandacht aan de aankomst van Oranje onder de kop ‘Warm heldenonthaal’.

NRC.next: dominante ploeg

Nrc.next heeft op de voorpagina een mozaïk aan foto’s en kopt ‘Das war die beste Weltmeisterschaft aller zeiten!’. De krant concludeert in een verslag dat het Duitse elftal de terechte winnaar is en memoreert nog even aan de tijd dat Duitsland nog ‘grauw betonvoetbal’ speelde. Dat was dit WK anders:

Duitsland was overall de meest dominante ploeg en speelde bovendien creatief en aanvallend voetbal.Ze waren gisteren in de namiddag van Rio de Janeiro lang niet zo swingend als in de halve finale. Maar een WK is meer dan een eindstrijd – overall was Duitsland dit wereldkampioenschap het beste team.

Binnenin heeft de krant nog een stuk met vijf redenen waarom dit WK het mooiste WK ooit was.

Volkskrant: gouden wissels beslissend

De Volkskrant opent met ‘Kampioen met lef’ en een foto van Mario Götze nadat hij het beslissende en enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Binnenin schrijft de krant dat ‘Duitsland beloond is voor nieuwe aanpak’:

In een zinderende finale rekende Duitsland af op het allerlaatste moment met het Argentinië van Messi. Het is de verdiende beloning voor de nieuwe aanpak, gebaseerd op techniek en lef. Duitsland is kampioen voor de vierde keer. Het is verdiend. De ploeg die niet meer kon winnen, zegevierde. Eerst over Brazilië, nu over Argentinië. Kan het mooier?

Online schrijft de krant nog ‘Duitsland wereldkampioen dankzij een Messiaans doelpunt’.

Telegraaf: onze helden

In tegenstelling tot de andere kranten staat op de voorpagina van De Telegraaf geen grote foto het Duitse team, maar juist een paginabreed beeld van Van Gaal, Kuyt en Robben terwijl ze hun medailles vasthouden. Bovenin staan twee bescheiden plaatjes van een juichende Götze en het Duitse elftal met als kopje ‘Duitsland juicht!’.

‘Wereldtoppers!’ kopt de krant en ‘Oranjeselectie in brons gegoten’. De krant schrijft:

Wat een geweldig WK is het geworden. Als wereldtoppers gaan jullie de voetbalgeschiedenis in. BEDANKT SUPERORANJE! Geen wereldkampioen, maar wel zeven wedstrijden ongeslagen. Onze helden gaan maar kort op vakantie. Wat zijn we trots op ze. Wat een WK!

Op de voorpagina van het sportkatern staat een grote foto van Van Gaal die met zijn rolkoffer op het vliegveld loopt. Het opschrift ‘Op naar de volgende klus’, verwijst naar het feit dat de bondscoach woensdag alweer aan de slag gaat bij Manchester United. Een vakantie is niet echt aan hem besteed zo zei hij afgelopen zaterdag na afloop van de wedstrijd tegen Brazilië.

Oranje: bedankt voor alle steun

Het Nederlands elftal bedankt op haar beurt alle supporters voor hun steun tijdens het afgelopen WK in Brazilië. In een paginagrote advertentie van de KNVB in de dagbladen staat met grote letters ‘OBRIGADO’, wat Portugees is voor bedankt.

Bedankt dat jullie er al die tijd voor ons waren. In Nederland, Brazilië of waar ook ter wereld.

Het dankwoord wordt afgesloten met de voornamen van alle 23 spelers van Oranje.

    • Anouk Eigenraam