Egypte pleit voor staakt-het-vuren Israël en Hamas

Vanuit Gaza wordt er een raket afgevuurd. Foto Reuters/ Nir Elias

Egypte heeft vanavond gepleit voor een tijdelijke wapenstilstand als een eerste stap om de huidige dodelijke escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas in Palestina te beëindigen. Egypte wil dat er morgenochtend twaalf uur lang een bestand ingaat, waarna beide kanten in Kairo kunnen praten over het conflict.

Volgens een Palestijnse functionaris zijn er pogingen gaande om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, schrijft persbureau AFP, maar is er nog niets definitief. Tot nu toe hebben beide kanten van het conflict geen bereidheid getoond te stoppen met de luchtaanvallen, die al aan meer dan 180 mensen het leven hebben gekost, allemaal aan Palestijnse kant. Zo’n 1.300 mensen raakten tot nu toe gewond in één week.

Hamas heeft volgens AFP aangegeven akkoord te gaan met een bestand als Israël stopt met de aanvallen op de Gazastrook, gevangenen vrijlaat en de blokkade van het gebied opheft. Israël stopt niet met de luchtaanvallen totdat Hamas stopt met het afvuren van raketten op het land.

Moord op tieners

Het conflict laaide begin deze maand op na de moord op drie Israëlische tieners. Vervolgens werd er met de moord op een Palestijnse jongere wraak genomen. In die zaak zitten nu drie Israëlische mannen vast, die alle drie hebben bekend de 16-jarige te hebben ontvoerd en hem in brand te hebben gestoken, schrijft persbureau AP.

Lees ook: een tijdlijn met daarin de aanloop naar de huidige escalatie.

    • Frank Huiskamp