Een miljardenschikking met Citibank, en dat dankzij een arrestatie in Libië

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Op 11 september 2012 werd een Amerikaanse diplomatieke missie in de Libische stad Bengazi aangevallen. Vorige maand werd eindelijk de hoofdverdachte van die terreuraanval – vier doden – opgepakt. Vreemd genoeg is er dankzij die arrestatie nu de miljardenschikking tussen Citigroup en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daarmee voorkomt de bank verder optreden in verband met zijn rol rond de hypotheekcrisis en de financiële rampsoed van 2008.

De New York Times vertelt
het wonderlijke verhaal over de baanbrekende schikking, die vandaag zal worden aangekondigd. In juni zou een strafproces tegen Citi worden aangekondigd, omdat de pogingen tot een compromis almaar mislukten. Maar het nieuws over Bengazi kwam diezelfde dag binnen. Het zou de media in beslag nemen, beseften ze op Justitie, en de Citi-zaak naar de achttergrond drukken.

Dus werd er gewacht. Daarmee werd de deur geopend voor nieuwe onderhandelingen. En zo kwamen de twee partijen uit op een compromisboete van zeven miljard dollar (5,14 miljard euro), nadat Citibank was begonnen met 263 miljoen terwijl Justitie eerst twaalf miljard eiste. Met zeven miljard komt Citi trouwens goed weg; JP Morgan betaalde vorig jaar nog 13 miljard om van soortgelijke juridische problemen af te komen.

Creatiever met Mozart

“Muziek kan tot uitdrukking brengen wat niet onder woorden gebracht kan worden”, schrijft Fast Company. “Daarom wordt muziek beschouwd als een van de triomfen van menselijke creativiteit. Maar kan muziek je ook helpen om te creëeren?”

Dit uitvoerige artikel, een longread die absoluut de moeite waard is, betoogt van wel. Met de juiste muziek neemt de creativiteit en effectiviteit van werknemers toe. Recent onderzoek wijst er op dat het niet zozeer om de muziek zelf gaat, maar om de stemming waar je met de juiste muziek in kan komen. “Muziek is een belangrijke manier om het saaie te optimaliseren.”

Bovendien biedt Fast Company YouTube-clips aan met muziek die misschien wat voor je kan betekenen. Van Mozart tot videogame-muziek – ieder het zijne. Het werkt voor sommige werknemers

Veiligheidsprinses denkt als crimineel

‘Security Princess.’ Het staat op haar visitekaatje. Parisa Tarbriz heeft de bijnaam verzonnen en omarmd: “I thought it was cute.” Ze is de top-hacker van Google; wordt betaald om haar werkgever te kraken. Om zwaktes in Google Chrome – de meest gebruikte browser ter wereld – bloot te leggen. Zo is de ‘veiligheidsprinses’, een groot profiel in het vrouwenblad Elle waardig.

Dat verhaal wordt door allerlei andere tech- en zakenmedia opgepikt, en wordt dagen veel besproken op Twitter.

Twitter avatar TalkingHouse Talking House Hot 20: Google’s Security Princess, Parisa Tabriz: HOT. The word carries so many meanings: passionate, sizzlin… http://t.co/LpFa61Jarc

Misschien komt het omdat er niet zo veel jonge vrouwen in de cyberveilighed werken. Misschien omdat cyberveiligheid zo’n hot thema is. Of misschien omdat ze – als 31-jarige vrouw zonder make-up – interessante dingen doet. Haar persoonlijkheid spreekt ook aan, schrijft Elle: “Ze eist de aandacht op maar is niet intimiderend, het soort persoon dat kalm en krachtig voor een groep gegijzelden zou spreken.”

Wat doet de half-Iraanse Tabriz? “Ze wordt betaald om te denken als een crimineel.”

    • Diederik van Hoogstraten