‘Door failliete stichting 1,5 miljoen verdwenen in Zaanstad’

Stadhuis in Zaandam. Foto ANP / Koen van Weel

Door het faillissement van de stichting Welsaen in Zaanstad is minstens 1,5 miljoen euro aan gemeenschapsgeld verdwenen. De stichting zette zich in voor buurthuizen en jongerenwerk. Dat schrijft de Volkskrant.

Een curator onderzoekt of geld is weggesluisd. Er is in totaal een schuld van 4,78 miljoen euro. De stichting vroeg in juni onverwacht faillissement aan. Buurtbewoners proberen sindsdien de werkzaamheden van de stichting gaande te houden en de buurtcentra open te houden. Het buurthuis in de achterstandswijk Kogerveld is daar niet in geslaagd en ging in juli dicht.

De stichting fuseerde vorig jaar met Evean, een grote zorgorganisatie in Noord-Holland die onderdeel is van Espria, een van de grootste werkgevers in de zorg. Welsaen had toen nog ruim 2,5 miljoen euro in kas. Omdat dit deels bestond uit gemeentelijke subsidies werd afgesproken met de gemeente dat het geld niet zou verdwijnen in de gefuseerde organisatie, maar uitgegeven zou worden aan projecten in Zaanstad.

In de fusiedocumenten die via klokkenluiderssite Publeaks in bezit kwamen van de krant, stond de afspraak dat ruim 1,5 miljoen naar een speciaal hiertoe opgerichte stichting ging, maar dat geld werd nooit overgemaakt. Nu Welsaen failliet is, betwijfelt de stichting die het geld zou ontvangen, gezien de omvang van de schulden, of er ooit nog iets van het geld wordt teruggezien.

Volgens Evean is het faillissement veroorzaakt door tegenvallende opdrachten die Welsaen van de gemeente kreeg. Een woordvoerder zegt in de krant dat er geen geld is gelekt naar andere delen van de fusieorganisatie.

    • Anouk Eigenraam