Opinie

    • Hans Beerekamp

De NOS is eenzijdig, vinden beide partijen

Demonstranten vinden NOS Journaal te pro-Israël.

Zaterdag deed het NOS Journaal verslag van een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag. Er werden twee niet nader aangeduide vrouwen met hoofddoek geïnterviewd die emotionele argumenten aandroegen: Je moet je ergens veilig kunnen voelen, daar gaat het om. En „vrouwen, kinderen en oude mensen horen echt niet bij een politiek conflict.” Daarna sprak een woordvoerster van Youth for Palestine (Kim Akdi) zakelijker woorden, over door de internationale gemeenschap niet uitgevoerde sancties.

Dezelfde dag nog schreef Bert Brussen op zijn website ThePostOnline (TPO) dat de NOS zich zou moeten schamen, omdat alle hakenkruizen en jihadvlaggen uit de reportage waren weg gemonteerd. Wel voegde hij een update toe, met de in een later journaalbulletin toegevoegde tekst: „Er was een enkel bord met daarop de Israëlische vlag en een hakenkruis te zien. Die werden na een oproep van de organisatie verwijderd”.

De beschuldiging werd verder niet geduid. Wat zou het belang kunnen zijn om de hakenkruizen niet in beeld te brengen? Om de Palestijnse zaak niet in diskrediet te brengen? Of om de goede smaak te dienen?

Het wordt nog gekker. TPO maakte weer geen melding van het feit dat de NOS liet zien hoe er ook tegen de NOS werd gedemonstreerd. Er werden borden meegedragen met de (eveneens gescandeerde) tekst „NOS, Shame on you!”, waarbij de middelste letter van NOS was vervangen door een davidsster. Kennelijk menen de demonstranten dat de NOS eenzijdig rapporteert, dat wil zeggen: te veel pro-Israël.

Alles wat moslims en Joden betreft ligt gevoelig. Welk standpunt je ook inneemt, je kunt rekenen op een modderlawine in de sociale media. Dat is al heel lang het geval, maar de laatste weken neemt het gescheld vormen aan die ik niet eerder zo heb waargenomen.

Wat ik aan verslaggeving van de NOS over de recente conflicten in het Midden-Oosten heb gezien, vond ik behoorlijk evenwichtig. Uitstekende correspondenten en reporters laten zowel in Gaza als in Israël zien wat er gebeurt en hoe daar door burgers en bestuurders op gereageerd wordt. Als je van twee kanten onder vuur genomen wordt, dan is er een flinke kans dat je het goed doet.

Wel mis ik een verdediging van de NOS, bij voorbeeld op de eigen website, van de gemaakte keuzes. Dat is in het verleden vaak gedaan, en het lijkt opnieuw nodig. Als je dat niet doet, maakt het een vreemde indruk om wel het nieuws te brengen dat anderen je berichtgeving eenzijdig vinden. Dan kun je beter behalve de hakenkruizen ook de davidssterren buiten beeld laten.

    • Hans Beerekamp