Voorrang voor deze baan als je hiv hebt

AMSTERDAM - Ambassadeurs Nicolette Kluijver (L) en Angela Groothuizen tijdens de aftrap van STOP AIDS NOW! campagne, een dag voor Wereld Aids Dag. Met de campagne vragen zij aandacht voor kinderen die wees zijn geworden door aids. ANP BAS CZERWINSKI Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Manager Staf Beheer en Service / Controller
Bedrijf: Aids Fonds - Stop Aids Now! - Soa Aids Nederland
Wat opvalt aan de vacature: Bij gelijke geschiktheid van sollicitanten krijgt een kandidaat met hiv de voorkeur.

Wat doe je dan eigenlijk?

Geldstromen in de gaten houden van het Aids Fonds, Stop Aids Now! (particuliere fondsenwerving en incidentele bijdragen/subsidies) en Soa Aids Nederland, dat vooral wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Jij controleert dus hoeveel geld er binnenkomt door acties, donaties en via andere kanalen. Tegelijkertijd weet je ook precies hoeveel geld wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld nationale- en internationale projecten.

Dat is het controller-deel van de baan. Maar daarnaast ben je ook de manager van de ondersteunende afdeling van de organisatie. Daar ben je verantwoordelijk voor de gehele bedrijfsvoering.

De organisatie wordt nu geprofessionaliseerd. “We zijn gegroeid, waardoor het steeds omvangrijker en soms ingewikkelder wordt alles bij te houden”, zegt personeelsfunctionaris Jan de Vries. Daarom moeten de financiën en de bedrijfsvoering optimaal ingericht zijn.

Wat verdient dat?

Maximaal 77.000 euro bruto per jaar. “En je werkt op een leuke plek met gezellige collega’s, midden in de stad”, zegt De Vries, verwijzend naar het pand op de Keizersgracht. Plus je bent onderdeel van al de acties die er worden georganiseerd ten bate van de aids- en soa bestrijding.

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige manager heeft een andere functie gekregen.

Wat voor collega moet je zijn?

“Iemand die weet wat er nu moet gebeuren, maar ook wat op de lange termijn kan”, zegt De Vries. En ze zoeken iemand, zegt hij, die “zacht op de vorm is, en hard op de inhoud”. Daarmee doelt hij op de omgang met partners, die je sociaal moet benaderen. Maar tegelijkertijd moet je ook financieel en zakelijk hard kunnen zijn.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Vorig jaar werden in Nederland 1.214 mensen geïnfecteerd met hiv. Het is dus een probleem, ook hier in Nederland. Jij kan mee helpen hiv te voorkomen. Affiniteit met het bestrijden van hiv en soa moet je dus wel hebben.

Maar je hebt geen medische achtergrond nodig. “Dit is een ideale baan voor iemand die kwetsbare groepen wil helpen, of je nou uit de non-profit sector komt of juist een zakelijke achtergrond hebt”, zegt De Vries. “En je kan de hele dag over seks praten.”

Realiseer je wel dat het om goede doelen gaat. Winst behalen is dus geen onderdeel van je werk. Ieder mens die niet geïnfecteerd raakt met hiv of soa, dat is je winst.

    • Sam de Voogt