Dafne Schippers kiest op EK voor sprint en loopt nationaal record

Het kost Dafne Schippers mogelijk een titel op de zevenkamp, maar op de EK, komende maand in Zürich, verkiest de 22-jarige atlete de sprintnummers (100 meter, 200 meter en 4x100 meter estafette). Vooral uit nieuwsgierigheid, zegt ze.

Het eerste signaal dat Schippers van haar voorkeur langzaam opschuift naar de sprint, een stap die ze volgens kenners al eerder had moeten maken? Pertinent niet, verzekert zowel Schippers als haar trainer Bart Bennema. De atlete meldt dat ze volgend jaar op de WK in Beijing hoe dan ook op de zevenkamp zal uitkomen. De bronzen medaille op de WK van vorig jaar in Moskou wil ze minimaal verdedigen.

Dat Schippers dit seizoen overhelt naar de sprint heeft te maken met haar progressie. Ze heeft op zowel de 100 als 200 meter haar Nederlandse records verbeterd. Maar belangrijker: ze loopt die scherpe tijden in een internationaal sterk deelnemersveld.

In Glasgow won Schippers de afgelopen weekeinde de 200 meter – haar beste sprintnummer – in een nieuwe nationale recordtijd van 22.34 seconden en versloeg ze de Amerikaanse olympisch en wereldkampioene Allyson Felix. Dan tel je mee, zoals blijkt uit de mondiale seizoenslijst, waarop Schippers gedeeld vijfde staat.

Op haar ‘mindere’ afstand, de 100 meter, won Schippers in Glasgow de B-heat in een nieuw Nederlands record van 11.03 seconde, waarmee ze een fractie langzamer was de Michelle-Lee Ahya uit Trinidad en Tobago (11,01), de winnares van de A-race. Maar Schipper was wel sneller dan de Jamaicaanse olympisch en wereldkampioene Shelly--Ann Fraser, die achter Ahya tweede werd in 11.10.

Haar voor Nederlandse begrippen spectaculaire tijden – ze is Nelli Cooman voorbij – maken van Schippers momenteel de snelste sprintster van Europa, dus tot de grote favoriete voor twee Europese titels. Dat vooruitzicht, plus de kans op een Europees kampioenschap met de estafetteploeg, deed Schippers besluiten in Zürich voor de sprint te kiezen. Idealiter kan ze drie Europese titels winnen. Dat vooruitzicht maakt haar hongerig.