Courgettebloemen

illustratie jet peters

Wil je een paar courgettebloemen hebben? Tegen zo’n aanbod moet je nooit nee zeggen. Dus gilde ik: „Ja natuurlijk, wat dacht je dan?” door de telefoon.

De betreffende vriend-met-groentetuin had zelf net vijf dagen achter elkaar gefrituurde courgettebloemen gegeten en hoe heerlijk die ook zijn, op een dag word je wakker en denkt: vandaag even niet.

Zo kwam ik in het bezit van acht diepgele courgetteblommen.

Wat hebben die toch een schitterende kleur! Nog dezelfde avond gingen ze in de frituur. Gevuld met ricotta, Parmezaanse kaas, citroenzest en munt en gewenteld in een beslag van bloem, eieren, witte wijn en water.

Ik ga het recept hier geven, ook al realiseer ik me dat niet iedereen zo gemakkelijk aan courgettebloemen kan komen.

Wie geen eigen tuin heeft of geen vriend-met-groentetuin zou het nog kunnen proberen op de (bio)markt of bij goed gesorteerde groentejuweliers.

Als er één moment is waarop ze te koop zijn, is het wel nu, midden in het bloeiseizoen.

En als dat niet lukt?

Het is nooit te laat om nieuwe vrienden te maken.

Fiets eens langs een volkstuinencomplex, deel hier en daar wat complimenten uit en kijk wat er gebeurt.