Cruiseschip komt langzaam los van de bodem

Foto AFP

Vanmorgen vroeg is een nieuwe fase begonnen in de berging van de Costa Concordia, het cruiseschip dat in januari 2012 op de rotsen liep bij het Toscaanse eilandje Giglio. Het schip was een jaar geleden rechtgezet, maar steunde nog steeds op een platform op de zeebodem. Er wordt nu langzaam water weggepompt uit de grote caissons aan de zijkanten. Daar komt lucht in, totdat het schip twee meter los van de bodem komt. Dat biedt ruimte om kettingen onder de kiel door te halen om de caissons beter te verankeren. Daarna wordt het schip met behulp van de lucht in de caissons verder uit het water getild, tot de normale vaarhoogte. Het wordt verscheept naar Genua, om daar te worden ontmanteld. Het toerisme in de buurt van het schip gaat gewoon door.