Citigroup schikt voor 7 miljard dollar in zaak rommelhypotheken

Kantoor Citigroup New York. Foto EPA / Justin Lane

Citigroup heeft een miljardenschikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van justitie. De bank betaalt zeven miljard dollar (ruim vijf miljard euro) om een rechtszaak over de verkoop van rommelhypotheken af te kopen. Dat meldt persbureau AP.

Van de zeven miljard wordt ongeveer 4,5 miljard dollar betaald aan de overheid, terwijl zo’n 2,5 miljard bedoeld is als compensatie voor Amerikanen die de hypotheken hebben gekocht. Citigroup, de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten, moet voor de schikking 3,8 miljard dollar opzij zetten.

Door de schikking is Citi nu verlost van alle rechtszaken op het gebied van hypotheken die de bank boven het hoofd hingen. In een reactie zegt topman Michael Corbat:

“We denken dat deze schikking de beste oplossing is voor onze aandeelhouders. Hierdoor kunnen we weer vooruit en ons op de toekomst richten.”

Amerikaanse justitie heeft nog andere banken in het vizier

De schikking tussen Citi en de overheid hing al langer in de lucht. De bank is de tweede Amerikaanse bank die een dergelijke schikking treft. Vorig jaar betaalde JP Morgan Chase al 13 miljard dollar in een vergelijkbare zaak, waarvan 4 miljard aan huiseigenaren die slachtoffer werden van de slechte leningen.

Daarmee zijn de Amerikaanse autoriteiten allerminst klaar, schrijft persbureau Novum. Ook Bank of America zou in onderhandeling zijn over een schikking vanwege de verkoop van hypotheken. De op een na grootste bank van de VS zou maar liefst 17 miljard dollar moeten aftikken om betrokkenheid af te kopen.

Naast Amerikaanse banken vervolgt de VS ook Europese instellingen. Twee weken geleden werd bekend dat de Franse bank BNP Paribas 9 miljard dollar moet betalen om overtreding van een Amerikaans handelsembargo af te kopen. Ook tegen Commerzbank, Credit Agricole, Société Générale, Deutsche Bank en Unicredit zouden zaken in de maak zijn.

    • Anouk Eigenraam