Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Church of England: vrouwen mogen bisschop zijn

Dominee Kat Campion-Spall toont haar emoties na de stemming van de generale synode van de Church of England.
Dominee Kat Campion-Spall toont haar emoties na de stemming van de generale synode van de Church of England. Foto Reuters/ Nigel Roddis

Het wordt voor vrouwen mogelijk om bisschop te worden binnen de Church of England. De zogenoemde generale synode van de kerk stemde in York vandaag met een tweederde meerderheid voor het voorstel.

Het onderwerp verdeelde anglicanen al jaren. De tegenstanders bestonden vooral uit de zogeheten evangelicals en de conservatieve katholieke anglicanen. Onze correspondent Titia Ketelaar schreef er in 2012 over (€) voor NRC Handelsblad:

“De eersten beroepen zich op de bijbel en wijzen erop dat Jezus geen vrouwelijke apostelen had. De anglokatholieken noemen het theologisch onmogelijk dat vrouwen priesters zouden kunnen wijden, en dreigen over te lopen naar Rome. Het Vaticaan heeft sinds vorig jaar een speciale wijdingsprocedure voor ex-anglicanen.”

In 2012 sneuvelde soortgelijke wetgeving ook dankzij de conservatievelingen onder de geestelijken, ook al waren er toen bisschoppen en priesters voor de maatregel. Dit jaar kreeg het voorstel steun van premier David Cameron en Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury.

Het aangenomen voorstel is wel een compromis, zo legt Ketelaar morgen in NRC uit:

“Het voorstel over vrouwelijke bisschoppen waarmee gisteren werd ingestemd, is een compromis. Want er is nog altijd verzet onder de zogeheten evangelicals en conservatieve katholieke anglicanen.

Conservatieve parochies kunnen vragen om een mannelijke bisschop, en een ombudsman zal dan beslissen of zij recht hebben op een zogenoemde ‘vliegende bisschop’, die speciaal hiervoor in het leven wordt geroepen.”

‘Keerpunt’

Die reageerde vanavond verheugd op het aannemen van het voorstel, schrijft persbureau Reuters:

“Vandaag is het werk volbracht dat twintig jaar geleden werd begonnen met de aanstelling van vrouwen als priesters. Ik ben verheugd met het resultaat van vandaag.”

Vice-premier Nick Clegg noemde het een “keerpunt” voor de Church of England, “weer een stap richting gelijkheid tussen mannen en vrouwen in topfuncties die al lang geleden genomen had moeten worden”.

In 1993 verraste de Church of England Groot-Brittannië door het priesterambt open te stellen voor vrouwen. Ook dat kwam tot stand na hevig debat tussen progressieven en conservatieven binnen de kerk, schrijft persbureau AP. Er waren in 2010 voor het eerst meer vrouwelijke dan mannelijke priesters.